29
Vin, Mar

sursa foto: agrointel.ro

Eveniment

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a stârnit controverse după ce a postat pe Facebook un mesaj în care pune neajunsurile economiei pe seama gospodăriilor de la țară.

Concret, acesta spune că oul mâncat de la găina din curte `văduveşte` bugetul statului cu 50 de bani, întrucât oul gospodarului trece direct din coteț în tigaie, în timp ce "oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, dar și impozit pe salarii".

„Punguța cu doi bani...Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul cu cincizeci de bani ! https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:)

                Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
                Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel și în ceea ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, etc.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: