29
Vin, Mar

www.sziklasziv.ro

Eveniment

Primul tren cu pelerini maghiari care vor participa la procesiunea de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, din judeţul Harghita, a ajuns, joi, la Cluj-Napoca, de la Budapesta, cei aproximativ o mie de călători fiind aşteptaţi cu flori şi tradiţionalele pogăcele. Oamenii au spus rugăciuni şi au cântat imnul Ungariei.

În drum spre Cluj-Napoca, trenul a oprit şi la Oradea, unde pelerinii au participat la o slujbă oficiată special cu ocazia venirii lor.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

 

În anul în 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioșilor romano catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Aceștia s-au împotrivit și, adunați la Șumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui. În tot acest timp, cei rămași la biserică — bătrânii, femeile și copii — s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-și apăra credința. Secuii au reușit să respingă atacul și, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat Domnului și Sfintei Fecioare, în semn de mulțumire pentru obținerea victoriei.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: