20
Sâm, Apr

sursa foto: RTV.net

Eveniment

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat, marţi, în legătură cu decizia pilot referitoare la situaţia din penitenciarele din România. Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea

de măsuri generale de către stat, a decis marţi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Astfel, România are la dispoziție șase luni pentru schimbări în legile penale, potrivit stiripesurse.ro.

În decizia publicată astăzi pe site-ul CEDO se arată că hotărârea Curții rămâne definitivă în trei luni de aici înainte, dacă România nu cere retrimiterea la Marea Cameră, după care curg cele șase luni pe care România le are la dispoziție să prezinte planul de măsuri. Așadar, România are la dispoziție nouă luni în total pentru a prezenta planul cerut de CEDO.

Până atunci toate cauzele pe această temă vor fi suspendate. Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat Articolul 3 al Convenţiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condiţiile de detenţie din închisorile româneşti, precum şi din arestul poliţiei. În decizie, CEDO nu impune României nicio măsură anume și nu spune nimic despre grațiere sau relaxarea politicii penale.

De asemenea, CEDO a decis ca România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România, notează stiripesurse.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului este aşteptată să se pronunţe, marţi, în legătură cu decizia pilot referitoare la situaţia din penitenciarele din România. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, speră într-o hotărâre echilibrată care să înţeleagă condiţiile concrete din penitenciarele din ţara noastră, informează news.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, la dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului privind legea graţierii, că va veni în câteva zile cu proiectul de lege privind modificarea Codului Penal şi a anunţat că, marţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului se va pronunţa în legătură cu decizia pilot referitoare la situaţia din penitenciare.

El a precizat că, după decizia CEDO, va prezenta o foaie de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor instanţei, notează stiripesurse.ro.

”Cu speranţa că judecătorii europeni cunosc realitatea din România, că judecătorii nu se aşteaptă la faptul ca noi să fim cei mai buni şi să implementăm cele mai înalte standarde. Judecătorii să constate voinţa, determinarea, buna noastră credinţă spre ireversibilitate, spre îndeplinirea standardelor europene, spre respectarea cerinţelor de detenţie din penitenciare. Eu personal aştept decizia de mâine (marţi – n. r.), sper într-o decizie echilibrată care să înţeleagă condiţiile concrete de la noi, o decizie după care vom veni cu acea foaie de parcurs, măsurile pe care le vom lua pentru îndeplinirea tuturor deciziilor din decizie”, a precizat Tudorel Toader.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: