27
Sâm, Apr

Eveniment

Guvernul României va reacționa ferm în cazul în care Austria va continua să se opună aderării României la Spațiul Schengen.

"Anunțul premierului României, Marcel Ciolacu, este clar: țara noastră se va adresa Curții Europene de Justiție în cazul în care Viena își va menține veto-ul când această temă va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniștrilor de interne ai UE. Este un pas normal și firesc pe care Guvernul PSD este pregătit să îl facă, consideră deputatul PSD Brașov, Marian Rasaliu, membru al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților și al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. 

La nivelul Uniunii Europene, cu excepția Austriei, toate statele membre susțin aderarea României la Spațiul Schengen. Austria ne refuză acest drept, fie din rațiuni politice, fie din rațiuni economice, pentru că nu trebuie să ignorăm faptul că o companie austriacă încearcă să obțină o modificare a Legii offshore și apelează la toate mijloacele pentru a-și atinge acest scop. Mesajul premierului Marcel Ciolacu este, însă, unul ferm: toate companiile, fie ele românești sau străine, trebuie să respecte legislația românească în domeniu”, a declarat deputatul PSD Brașov, Marian Rasaliu. 

În opinia deputatului brașovean, condiționarea aderării României la Spațiul Schengen de modificarea Legii offshore reprezintă un șantaj care încalcă principiile și valorile europene. „Nici eu și cred că niciun alt parlamentar român nu va fi de acord cu anularea unor prevederi legale create în litera și spiritul normelor europene, doar pentru a face pe plac unei companii sau unui stat”, a mai spus Marian Rasaliu. 

În altă ordine de idei, parlamentarul social-democrat a subliniat faptul că în problema aderării la Spațiul Schengen, România trebuie să rămână calmă, să trateze toate situațiile cu diplomație și calm și să evite  discursurile sau măsurile radicale. „Este clar, există o doză de iritare în spațiul public românesc referitor la acest subiect, însă este important să rămânem echilibrați. A fost lansată în spațiul public propunerea ca România să blocheze decizii europene care necesită vot unanim, până când țara noastră va fi primită în Schengen. Nu cred că aceasta este o soluție. Este nevoie de măsuri ferme, dar acestea trebuie să vizeze strict Austria, nu întreg spațiul comunitar. Deschiderea unui proces la Curtea Europeană de Justiție este o astfel de măsură și o voi susține în cazul în care va fi nevoie de aprobarea unui act normativ în Parlamentul României”, a continuat Marian Rasaliu. 

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, dar și ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, au o mentalitate imperialistă perimată. Aceștia nu trebuie să confunde bunul simț și toleranța poporului român cu o slăbiciune, ar fi o mare greșeală. Ei sunt vremelnici, dar noi nu mai avem răbdare cu astfel de minciuni ipocrite.", se arată într-un comunicat trimis de P.S.D.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: