Brașoveanul Sorin Ionuț Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a demonstrat că România poate fi un jucător important la nivel european, capabil să influențeze într-un mod esențial un aspect semnificativ al politicii de mediu a UE prin utilizarea în mod inteligent a puterii politice pe care i-o da statutul de cea de-a șaptea țară că mărime din Uniune.
"Săptămâna aceasta a fost una importantă pentru natură și pentru viitor: marți, statele membre ale Uniunii europene au ajuns la un acord privind protejarea și refacerea naturii. Regulamentul european pentru restaurarea naturii a fost aprobat, în abordare generală, de către Consiliul de mediu al UE, iar PNL Brașov, prin secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor Ionuț Sorin Banciu, care a coordonat negocierile tehnice din partea României, a contribuit decisiv la această reușită.
România a jucat un rol activ și semnificativ pe tot parcursul negocierilor tehnice, iar sprijinul României a fost determinant în finalizarea acordului acestei propuneri legislative. A fost o bătălie intensă și grea: la nivel declarativ natura are mulți prieteni, dar în realitate, interese politice interne au făcut că unele state, chiar printre cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, să se opună multor prevederi.
Acest Regulament deschide calea refacerii naturii. Peste 80% din habitatele europene sunt deteriorate și toate eforturile anterioare de a proteja și conserva natura nu au reușit să inverseze această tendință îngrijorătoare. Regulamentul european pentru restaurarea naturii urmărește să pună în aplicare măsuri de refacere care să acopere cel puțin 20% din suprafața terestră și 20% din zonele maritime ale UE până în 2030, precum și toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050. Acesta stabilește obiective și obligații clare din punct de vedere juridic pentru refacerea naturii în toate ecosistemele - de la terenuri agricole și păduri, până la ecosistemele marine, de apă dulce și urbane și oferă posibilități de finanțare din fonduri europene.
Ecosisteme sănătoase și biodiversitate -sunt esențiale pentru existența umană. De aceea, investiția în natură este cea mai bună investiție în viitorul curat, verde și sustenabil al României și în viitorul copiilor noștri, pentru că mediul, climă, natură, economia și societatea sunt părți ale aceluiași întreg. Modul cum România a reușit să conserve ecosistemele și biodiversitatea ne poziționează că un exemplu în Uniunea europeană și ne conferă un avantaj în implementarea Regulamentului.
Experiența din Brașov, inima României, unde Ionuț Banciu a promovat activ conservarea naturii și a biodiversității, poziționează România în inima Europei și contribuie la un viitor mai sustenabil și mai prosper pentru noi toți", se arată într-un comunicat trimis de P.N.L. Brașov.
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: