19
Mar, Mar

sursă foto: antena3.ro

Eveniment

Calendar ortodox 4 iunie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştinii ortodocşi de Rusalii sau Cincizecimea.

Calendar ortodox 4 iunie 2023. În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului, creştinii ţin sărbătoarea de Rusalii, cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh sau Duminica Cincizecimii.

Se pare că sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării.

Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Calendar ortodox 4 iunie 2023. Originea sărbătorii de Rusalii

La zece zile după Înălțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa, prăznuim Rusaliile - Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub denumirea de Cincizecime.

Anul acesta prăznuim Pogorârea Sfântului Duh pe 4 iunie 2023. Ca vechime, Rusaliile coboară până în veacul apostolic.

În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorarii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele 2 sărbători s-au despărțit una de cealaltă.

Dacă prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu Fiul S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat, tot prin Duhul Sfânt ni se împărtășește viața dumnezeiască și omenească a lui Hristos. Pogorârea Sfântului Duh este actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni.

Astfel, Biserica se constituie prin această extindere a vieții lui Hristos în noi.

Având în vedere că prin Duhul ne împărtășim de Hristos, în Biserica Ortodoxă sfintele slujbe încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh: "Împărate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Datatorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre".

Calendar ortodox 4 iunie 2023, tradiţii de Rusalii 

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele.

În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

O sărbătoare așa de mare și complexă, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri întâlnite cu precădere în satele și orașele mai mici.

 

 

Sursa: antena3.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: