04
Lun, Mar

sursă foto: realitatea.net

Eveniment

Ministerul Transporturilor se pregătește de achiziții controversate.

Conform unui proiect pus în dezbatere publică, 55 de locomotive ar urma să fie modernizate la un preț de peste 1 miliard de lei. Un calcul arată că, cel puțin pe hârtie, prețul pentru fiecare locomotivă este mai mare decât cel pe care l-au plătit vecinii bulgari pentru locomotive nou-nouțe.

CFR Călători a organizat o licitație în 3 etape, pentru modernizarea și întreținerea a 55 de locomotive. În prima etapă au fost semnate actele pentru 19 locomotive electrice, valoarea estimată fiind de 92 milioane euro prin fonduri PNRR.

Pentru a doua procedură de achiziție, tot pentru 19 locomotive, valoarea contractului este de 100 milioane euro, iar pentru a treia licitație care urmează să fie publicată rămân alte 17 locomotive de modernizat, potrivit Realitatea Plus și economedia.

Potrivit calculelor prezentate de sindicatele feroviare, costul reparării depășește 3 milioane de euro pe locomotivă, în condițiile în care, potrivit acelorași surse, Bulgaria a cumpărat în 2020 de locomotive noi, din Germania, cu o jumătate de milion de euro mai ieftine.

În acest preț, mai spun sindicaliștii, erau incluse și cheltuielile de mentenanță, piesele de schimb pe o perioadă de 3 ani și training pentru personal.

Vechimea medie a locomotivelor CFR Călători este de 44 de ani. Operatorul de stat are în total 1.100 de locomotive, însă doar aproximativ 400 sunt efectiv în circulație.

 

 

Sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: