19
Mar, Mar

sursă foto: dailybusiness.ro

Eveniment

Potrivit unei noi propuneri care se află în dezbatere în Parlamentul European, România ar putea fi nevoită să aloce o parte din banii primiți din PNRR pentru muniție.

Comisia Europeană dorește ca la nivelul Uniunii Europene să existe un fond pentru muniție și armament, iar banii să fie virați de fiecare stat care face parte din PNRR.

Muniția ar urma să fie folosită atât pentru războiul din Ucraina, cât și pentru necesitățile interne.

Până în prezent, România a reușit să atragă doar 10% din sumele care au fost alocate prin PNRR, respectiv din cele 30 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, Guvernul României a demarat deja procedura pentru renegocierea fondurilor alocate prin PNRR.

Astfel, oficialii de la București cer ca procentul de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor să fie scos din PNRR, argumentând că statul român trebuie să aibă posibilitatea de a majora pensiile în funcție de modul în care evoluează economia țării.

O altă solicitare făcută de Guvernul de la București se referă la renunțarea la măsura plafonării sporurilor la 20%, așa cum este prevăzut în PNRR, în condițiile în care, în România, sunt bugetari care au sporuri ce ajung la 80% din salariul de bază.

Aceste negocieri vor fi purtate în perioada următoare, când România va afla dacă va primi integral banii sau va avea parte de ajustări de fonduri.

 

 

Sursa: antena3.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: