20
Sâm, Apr

sursă foto: antena3.ro

Eveniment

Președintele american Joe Biden a confirmat oficial că va candida pentru un nou mandat la Casa Albă.

Anunțul a fost făcut pe contul personal de Twitter al lui Biden, și nu pe cel oficial, al președintelui SUA.

"Fiecare generație are un moment în care trebuie să se ridice pentru sprijinirea democrației, pentru apărarea libertăților fundamentale. Cred că acesta este momentul nostru. De aceea, candidez pentru realegerea în funcția de președinte al Statelor Unite. Fiți alături de noi. Haideți să terminăm treaba", a scris Biden pe Twitter.

Mesajul este însoțit de un videoclip care începe cu un montaj de imagini cu asaltul adepților lui Donald Trump asupra Capitoliului, la 6 ianuarie 2021, într-un demers menit să împiedice tocmai învestirea noului președinte.

"Libertatea individuală este fundamentală pentru noi, ca americani. Nu există nimic mai important, nimic mai sfânt", spune actualul președinte al SUA în acest videoclip, care durează trei minute. 

"Aceasta a fost munca mea în primul mandat - să lupt pentru democrația noastră. Nu ar trebui să fie o problemă de partid, de culoare politică. Să lupt pentru apărarea drepturilor noastre, pentru a garanta că toți sunt tratați în mod egal. Și că fiecare are șanse oneste de reușită.

Dar extremiștii MAGA (Make America Great Again, "Să facem America măreață din nou", slogan al lui Donald Trump, n.r.) se încolonează să atace fundamentele libertății, să taie asigurările sociale pentru care ați plătit o viață întreagă, în același timp cu reducerea taxelor pentru bogați, să dicteze deciziile medicale pentru femei, să cenzureze cărți și să le spună oamenilor pe cine au voie să iubească.

Și toate astea, în timp ce îngreunează posibilitatea ca voi să votați", continuă mesajul liderului de la Casa Albă, intercalat cu imagini în care acesta apare alături de vicepreședintele Kamala Harris, foarte puțin vizibilă, altfel, în acest prim mandat al lui Biden.

Joe Biden: "Să terminăm treaba pe care am început-o"

"Problema cu care ne confruntăm în anii ce vin este dacă vom avea mai multe sau mai puține drepturi, mai multă sau mai puțină libertate. Știu care vreau să fie răspunsul la aceste întrebări și cred că știți și voi (...) Nu e timpul mulțumirii de sine.

Candidez pentru a fi reales, întrucât cunosc America. Știu că suntem oameni buni și de nădejde. Știu că suntem, încă, o țară care crede în cinste și respect, în tratarea fiecăruia cu demnitate, în care ura nu primește adăpost (...)

Așa că, dacă sunteți alături de mine, mergeți la joebiden.com și semnați. Haideți să terminăm treaba. Știu că putem. Pentru că este vorba de Statele Unite ale Americii. Pentru că, pur și simplu nimic, nu există nimic pe care să nu-l putem face dacă lucrăm împreună", susține liderul democrat, al cărui clip se încheie cu un mesaj scris ce pare să prefigureze sloganul său de campanie: "Let's finish the job" ("Să terminăm ce am început.")

În Partidul Democrat nu s-a evidențiat niciun rival serios pentru Biden

Ajuns la 80 de ani, Joe Biden, care ar împlini 86 de ani la sfârșitul unui al doilea mandat, mizează pe faptul că realizările sale legislative și cei peste 50 de ani de experiență la Washington vor conta mai mult decât preocupările legate de vârsta sa, notează presa internațională.

El pare să nu aibă probleme pentru câștiga nominalizarea Partidului Democrat pentru cursa prezidențială, în contextul în care în sânul formațiunii nu s-au profilat rivali de anvergură.

Anunțul de marți vine la patru ani de când Biden a făcut anunțul pentru prima sa candidatură la Casa Albă, în 2019.

El a promis, la momentul respectiv, "să vindece sufletul națiunii" în contextul administrației turbulente a președintelui de atunci, Donald Trump.

 

 

Sursa: antena3.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: