19
Vin, Apr

Eveniment

Presa din Brașov, la începutul lunii aprilie 2023, a adus în atenția cetățenilor un fapt deosebit, întâmplat la primăria Brașov în prima parte a lunii noiembrie 2022.

"Practic, în data de 11 noiembrie 2022, într-o zi de vineri, municipalitatea publică în SEAP un anunț de achiziții.  Anunț ce are ca obiect „ Achiziție documentație tehnico-economică aferentă proiectului de investiții «Stații de reîncărcare cu putere normală pentru vehicule electrice și/sau hibrid plug-in» în municipiul Brașov, DA 31857923”. Valoarea estimată a acestei achiziții este de 224.000 de lei la care se adaugă cota legală de TVA.

În aceeași zi, la scurt timp după publicarea anunțului de achiziție, o companie face oferta conformă cu caietul de sarcini și câștigă licitația. Tot în aceeași zi este încheiat și contractul de prestări servicii, și TOT ÎN ACEEAȘI ZI este predată municipalității și documentația contractată cu câteva ore înainte, în care este vorba despre 80 de locuri din municipiul Brașov în care pot fi amplasate stații de încărcare pe autovehiculele electrice.

Dar pentru că lucrurile nu se puteau termina aici, tot în data de 11 noiembrie 2022 s-au întocmit și aprobat Referatul de aprobare nr. 138.161 din 11.11.2022 al Primarului Municipiului Brașov și Raportul de specialitate nr. 138.187 din 11.11.2022 al Direcției Tehnologii Informaționale și Servicii Electronice.

În data de 14 noiembrie 2022 a avut loc o ședință de îndată a Consiliului Local Brașov, ședință în care a fost aprobat devizul general al documentației achiziționate.

Ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă această achiziție nu a fost o achiziție cu dedicație. Vorbim totuși despre o documentație economică, documentație care are în spate niște studii, calcule și măsurători care nu pot fi făcute instantaneu. Cu toate acestea, așa cum ne-a obișnuit, administrația Coliban are obiceiul extrem de prost și netransparent de a ne pune în fața faptului împlinit.

Acest gen de achiziții, rapiditatea cu care întreg procesul, începând cu publicarea în sistemul de achiziții, trecând prin validarea ofertei și transmiterea contractului care a fost semnat pe loc, și terminând cu transmiterea documentației și întocmirea și aprobarea rapoartelor de către departamentele primăriei Brașov, nasc suspiciuni. Suspiciuni care de regulă intră în atenția Camerei de Conturi și care necesită investigații pentru aflarea adevărului.

Brașovenii trebuie să știe faptul că actuala administrație se face vinovată de nerespectări ale legislației în vigoare scoase la lumină de către Camera de Conturi în urma controlului pe anul 2021. Cu alte cuvinte, administrația USR a Brașovului NU face ceea ce a promis că va face în campania electorală. Mai mult decât atât tergiversează în instanțele de judecată ceea ce Camera de Conturi a constat ca fiind prejudicii aduse municipiului Brașov de către administrația USR, atât în cazul clubului de fotbal F.C. Brașov, cât și în cazul muzeului deschis fără nici un fel de aviz și autorizație în „ catacombe”.

Administrația USR este o administrație malignă pentru Brașov, o administrație care încalcă toate principiile administrative. Lipsa de profesionalism și iresponsabilitatea cu care este tratat banul public sunt o obișnuință pentru administrațiile USR.", subprefect Lucian Pătrașcu, președintele Organizației Municipale a PSD Brașov


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: