25
Joi, Apr

sursă foto: economica.net

Eveniment

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis vineri că proiectul autostrăzii prin Valea Prahovei a ajuns la o formă "acceptată de toată lumea", cu un cost al construcției mult sub patru miliarde de euro.

Anterior, reprezentanții CNAIR au precizat pentru ECONOMICA.NET că cea mai nouă variantă de traseu prevede o viteză de proiectare de 80 km/oră și vizează pentru construcție doar secțiunea Comarnic - Brașov.

Pare că s-a ajuns la un punct de vedere comun între ce dorește CNAIR-ul și acele SF-uri, chestii știintifico – fantastice cu care anumiți proiectați au venit să le prezinte beneficiarului și care ne duceau la niște prețuri de vreo 8 miliarde de euro, lucru inacceptabil. Au fost intâlniri perioadice în aceste luni, coordonate la nivel de secretar general al Ministerului, de către Mariana Ioniță, și s-a ajuns la o formă care e acceptată de toată lumea și care ne duce cu prețul mult sub jumătate a ceea ce spuneam mai devreme, cele 8 miliarde de euro”, a declarat Sorin Grindeanu.

El a mai spus că speră ca în perioada următoare să se depășească ultimele impedimente și să se poată ieși public cu anumite anunțuri pe această autostradă extrem de așteptată.

De asemenea, șeful Transporturilor a adăugat că păstrează acea țintă ca tronsonul care pleacă de la Brașov în jos să poată fi scos în acest an la licitație, pe FIDIC galben.

Noua variantă de traseu propusă de proiectantul Autostrăzii Ploiești – Brașov se încadrează în bugetul alocat de până la patru miliarde de euro și vizează pentru construcție porțiunea de la Comarnic la Brașov, au spus anterior pentru ECONOMICA.NET reprezentanții CNAIR. De asemenea, viteza de proiectare pentru autostrada montană a fost redusă la 80 km/oră.

Proiectantul Consitrans ar urma să întocmească documentația AMC 1 în cadrul căreia se vor analiza 3 variante de traseu (varianta îmbunătățită studiată la SF –ul din 2006, varianta preferată din AMC 1 inițial și varianta cu 80 km/h). Acesta a comunicat faptul că estimează o perioadă de 2,5 luni pentru finalizarea și transmiterea documentației, au mai spus reprezentanții CNAIR.

 

 

Sursa: economica.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: