28
Joi, Mar

sursă foto: Filarmonica Brașov

Eveniment

În săptămâna dintre Paștele catolic și cel ortodox, Filarmonica Brașov propune iubitorilor de muzică din oraș un nou concert-eveniment!

Joi seară, de la ora 19, pe scena Sălii Patria se va interpreta muzica celebrului compozitor contemporan Arvo Pärt. Ioan-Dragoș Dimitriu va cânta alături de orchestra Filarmonicii Brașov condusă de dirijorul Vlad Vizireanu, iar alături de ei vor urca pe scenă membrii Corului Mixt de Cameră „Concentus” al Centrului Cultural Reduta, coordonat de Marius Modiga.

În prima parte a concertului se vor cânta două piese de Arvo Pärt - „Cecilia, vergine romana” pentru cor și orchestră și „Credo” pentru cor, orchestră și pian solo.

Născut în 1935, Arvo Pärt este unul dintre marii compozitori din lume a căror creație a schimbat semnificativ modul în care înțelegem natura muzicii.  În 1976, compozitorul estonian a creat un limbaj muzical unic numit tintinnabuli, care a ajuns la un public vast de ascultători diverși și care i-a definit opera până în prezent. O foarte mare parte a muzicii contemporane a fost influențată de compozițiile sale, iar între 2011 și 2018, Pärt a fost cel mai interpretat compozitor în viață din lume, iar în 2019 - după John Williams - al doilea cel mai interpretat.

În cea de-a doua parte a concertului se va interpreta  Simfonia nr. 1 în do minor de Johannes Brahms, o lucrare care, prin lirismul și unitatea sa tematică, este considerată una dintre cele mai mari simfonii ale tradiției austro-germane. Brahms a petrecut cel puțin paisprezece ani pentru a finaliza această lucrare, ale cărei prime schițe datează din 1854. Brahms însuși a declarat că simfonia, de la schițe la finisaje, a durat 21 de ani, din 1855 până în 1876.

După concertul de joi, Filarmonica Brașov a pregătit alte noi evenimente săptămâna viitoare. Pe 19 aprilie, la Centrul Cultural Apollonia Hirscher va avea loc un recital de pian cu Ștefan Lovin, în care se vor interpreta transcripții și improvizații ale unor cântări ortodox-bizantine și gregoriene. Apoi, joia viitoare, va avea loc un nou concert simfonic, în cadrul căruia orchestra Filarmonicii Brașov va fi condusă de dirijorul Andrej Vesel, iar solista serii va fi violonista Ioana Cristina Goicea, o artistă care, la doar 27 de ani, a devenit profesor al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

În programul concertului din 20 aprilie, se vor interpreta piese de Dvořák, Sibelius și Debussy.

Biletele pentru toate evenimentele filarmonicii se găsesc la casieria Sălii Patria sau online pe bilet.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: