19
Mar, Mar

Eveniment

Brașovul se scufundă din cauza incompetenței de care actuala administrație dă dovadă.

"Dezinteresul fățiș pentru zestrea culturală, istorică, pentru clădirile de patrimoniu, pentru însăși identitatea Brașovului, creează o ruptură cu trecutul. Și Brașovul are trecut! Brașovul are istorie! Brașovul reprezenta o oază de multiculturalitate, plurilingvism și multiconfesionalitate, un perimetru de la poalele munților care emana energie benefică și armonie.

Brașovul are poveste! E povestea unor bărbați demni, curajoși și cu frică de Dumnezeu. E povestea Șcheiului, o poveste în care tradiția, credința și obiceiurile se transformă în identitate culturală.

Junii Brașovului reprezintă o tradiție unică în Europa. O tradiție care nu poate fi rezumată doar la un eveniment istoric și cultural transpus într-o defilare simbolică în prima duminică după Paștele Ortodox, ci o tradiție care împletește inițierea tinerilor în mediul social, pregătirea pentru responsabilitățile vieții de adult și perpetuarea tradițiilor zonei sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe.

Junii Brașovului sunt o secvență de istorie ce ne reprezintă, și care trebuie prezentată, precum o carte de vizită, tuturor celor care ne vizitează orașul.

Actuala administrație USR promovează activități culturale de cele mai multe ori îndoielnice, indicând un modernism îndoielnic, și nu promovează mai deloc activitățile ce au la bază date istorice, care se rezumă de cele mai multe ori la scurte comemorări.

Sărbătoarea din Duminica Tomii, zi în care Junii Brașovului îmbracă straiele populare și defilează călare în Cetatea Brașovului este singura mare sărbătoare a comunității brașovene cu rădăcini istorice, care atrage mii de turiști curioși să vadă tradițiile Șcheiului", Subprefect Lucian Pătrașcu, președintele Organizației Municipale a PSD Brașov

 

 

 

 

 

 

            Aceste tradiții ar trebui încurajate și arătate marelui public cu mai multe ocazii. Jocurile tradiționale de peste an, ce sunt în strânsă legătură cu sărbători religioase trebuie popularizate pentru a putea fi perpetuate.

            Pe această cale propun și crearea unui monument statuar, care să omagieze cele 7 cete de juni. Acest monument statuar ar putea fi construit lângă sediul Uniunii Junilor din Şcheii Brașovului şi Brașovul Vechi.

            Acest simbol în piatră, în apropierea Porții Șchei, ar fi, pe lângă un tribut plătit de către brașoveni istoriei Brașovului, și un punct turistic de mare valoare, care ar aduce turiști în locul în care poate fi admirată și cunoscută zestrea celor șapte grupuri de cete, de călăreți din vechile vremuri ale Brașovului. Vorbim despre aprofundarea identității locale.

            Avem cu ce ne mândri! Suntem obligați moral ca să arătăm ceea ce ne definește, să ne afirmăm istoria și să arătăm cine suntem. E nevoie să ne conectăm cu propriile rădăcini, cu propria cultură și tradiție, să arătăm faptul că înțelegem să ne onorăm moștenirea istorică și culturală.

             


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: