12
Vin, Apr

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania și platforma de telemedicină Digital Clinics, invită publicul brașovean la o expoziție dedicată sănătății mintale.

Expoziția a fost vernisată astăzi și poate fi vizitată în parcul Nicolae Titulescu, pe aleea din fața corpului T al Universității Transilvania, în perioada 15-31 martie 2023.

Expoziția „BurNOut în artă” reunește fotografii după lucrări create de 11 pictori celebri - între care Salvador Dali, Frida Khalo, Caravaggio, Goya, Edvard Munch, Yayoi Kusama - alese și explicate de către studenți masteranzi ai Universității Naționale de Arte din București. Lucrările mărturisesc propriile suferințe psihice ale artiștilor. Fiecare lucrare este însoțită și de opinii și sfaturi ale unui medic psihiatru.

Expoziția face parte din campania de conștientizare „Let's talk about BurNOut”, inițiată de Digital Clinics, care își propune să schimbe mentalități și percepții despre cei care experimentează diverse afecțiuni mintale. Scopul ei este diminuarea marginalizării și stigmatizării, prin crearea unui cadru care încurajează dialogul deschis, acceptarea și promovarea informațiilor corecte.

Expoziția «BurNOut în artă» aduce în mijlocul comunității Brașovului subiectul burnout-ului, epuizării de cauză profesionale și, alături de acest subiect, și subiectul afecțiunilor mintale în general. Este binecunoscut faptul că cei care experimentează simptome ale suferinței emoționale, afecțiuni mintale se confruntă în mediul social sau mediul profesional cu stigmatizare, li se pun etichete și din această cauză ei ezită să le spună celorlalți despre problemele pe care le au sau să ceară un ajutor de specialitate. De aceea, aceste 11 lucrări ale unor artiști celebri, cei care ne vorbesc peste timp despre suferințele pe care le experimentează prin limbajul lor vizual cifrat, este un îndemn pentru ceilalți ca să deschidă acest subiect și să caute un ajutor de specialitate. O componentă importantă o reprezintă și comunicarea unor informații din surse autorizate, iar corelată cu acestea, opiniile curatorilor de artă, studenții masteranzi de la Universitatea de Arte din București, vin să completeze mesajul informațional pe care expoziția BurNOut în artă îl transmite publicului brașovean“, a declarat Ovidiu Imbuzan, coordonatorul campaniei Let's Talk About Burnout și PR Coordinator la Digital Clinics.

„BurNOut în artă” este, în fapt, un dialog despre vulnerabilitate, moderat de curatorul de artă și medicul psihiatru. Expoziția este una itinerantă, fiind găzduită pe traseul ei de către instituții și spații publice, companii, librării etc.

Expoziția îi oferă artei rolul de moderator al unui dialog pe un subiect de mare actualitate în societatea românească și în lume.

În cursul lunii martie, studenții Facultății de Sociologie și Comunicare au participat la două evenimente în tema campaniei, Brașovul devenind astfel primul mare oraș din țară în care acestea au loc, după cele din capitală. „Let’s talk about BurNOut” propune o serie de evenimente în care artele au un rol principal. Scopul campaniei este ca publicul larg să dobândească informații corecte și relevante, care să ajute la identificarea burnout-ului, anxietății și depresiei, precum și a pașilor necesari instituirii unui plan de intervenție și tratament.

Facultatea de Sociologie și Comunicare este onorată să colaboreze în organizarea acestei expoziții, care are rolul de a ilustra felul în care prin artă putem să exprimăm, dar și să ameliorăm diferite suferințe emoționale și psihice“, a declarat Gabriela Rățulea, director al Departamentului de Științe Sociale și ale Comunicării din Facultatea de Sociologie și Comunicare a Universității Transilvania.

Afecțiunile mintale se află, în ultimii ani, într-un continuu trend ascendent. În prezent, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 1 miliard de persoane de pe tot globul au trecut sau trec prin diversele forme ale afecțiunilor psihice. În România se estimează că 2 din 3 români au o relație directă sau indirectă cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni psihice.

Digital Clinics este o platformă independentă de telemedicină, care conectează pacienții cu medici specialiști din România și din străinătate.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: