28
Joi, Mar

sursă foto: antena3.ro

Eveniment

O nouă directivă europeană ar putea introduce pentru prima dată noțiunea de permis de conducere digitală accesibil prin intermediul unui telefon mobil.

În plus, printre noile reguli se află și una referitoare la toleranța zero pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Numărul mare de accidente și poluarea excesivă sunt motivele pentru care Uniunea Europeană propune noi reguli pentru acordarea permiselor de conducere.

Examenul ar putea deveni mai greu, iar noii șoferi ar trebui să învețe cum să conducă preventiv, cum să evite pericolele mai bine, dar și să folosească sistemele de siguranță ale mașinii.

În acest moment, la noi în țară, multe dintre mașinile pe care se face școala de șoferi nici nu au astfel de sisteme automatizate.

O altă propunere este ca tinerii să își poată lua permisul de conducere mai devreme, de la 17 ani, dar vor putea conduce doar acompaniați până la majorat.

O perioadă de probă de doi ani ar putea fi și ea introdusă.

"Legat de tineri, este foarte important să înțelegem că obținerea permisului de conducere creează o responsabilitate suplimentară și, în prezent, din păcate, în procesul de formare a viitorilor posesori de conducere în România lipsesc acele elemente de identificare și gestionare a faptelor de risc în trafic", a declarat Cătălin Codescu, Asociația Victimelor Accidentelor.

Noul regulament propune și măsuri mai drastice, transformarea în infracțiune a mai multor fapte pentru care șoferii sunt acum doar amendați.

Asta ar urma să reducă semnificativ riscul de accidente și actualizarea cunoștințelor de către cei care au deja permis de conducere.

Aceasta este doar o propunere a Comisiei Europene. Dacă va fi adoptat, ar introduce pentru prima dată noțiunea de permis de conducere digital, accesibil prin intermediul unui telefon mobil sau al unui alt dispozitiv digital care va fi recunoscut în întreaga Uniune Europeană.

Acest lucru ar facilita efectuarea de procese administrative și înlocuirea, reînnoirea sau schimbare a permisului de conducere, deoarece va fi posibilă efectuare a întregii proceduri online.

 

 

Sursa: antena3.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: