Autorităţile turce au pus capăt operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în provincia Hatay, cea mai afectată de cutremurele devastatoare din Turcia.
Luni noaptea, zona a fost lovită de alte două seisme care au dărâmat numeroase clădiri deja afectate.
Autorităţile turce au pus capăt marţi operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în provincia Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurele puternice din 6 februarie şi care a fost lovită din nou, luni noapte, de alte două seisme care au dărâmat numeroase clădiri deja afectate de cutremurele de acum două săptămâni, transmite EFE, relatează Agerpres.
6 persoane au murit în cele două cutremure de marți
Şase persoane şi-au pierdut viaţa în cele două cutremure de marţi, cifră pe care autorităţile o consideră definitivă, iar 294 de persoane au fost rănite, din care 18 au suferit răni grave. Bilanţul victimelor nu a fost mai mare pentru că, de la primele cutremure, care s-au soldat cu cel puţin 42.310 de morţi în întreaga Turcie, nicio clădire din zona epicentrului şi din împrejurimi nu mai este locuită şi populaţia doarme sub cerul liber, în corturi de campanie sau în locuinţe prefabricate.
Cel puţin trei dintre victime au murit în timp ce se aflau în clădiri goale încă în picioare pentru a-şi recupera din lucruri, o practică obişnuită în aceste zile, dar foarte riscantă. Ultimele seisme, cu epicentrul la ceva mai mult de 10 kilometri sud de Antakya, au făcut să se încline clădiri care până acum păreau intacte, motiv pentru care nicio locuinţă nu mai poate fi considerată sigură deocamdată, potrivit postului de televiziune turc NTV.
După cum a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cutremurele au dărâmat sau au afectat grav 139.000 de clădiri în cele 11 provincii afectate. După analizarea a peste un milion de locuinţe din zonă, una din zece fie este distrusă, fie trebuie demolată urgent, a concluzionat ministrul pentru urbanism Murat Kurum. Proporţia este dublă în cele două provincii cel mai grav afectate, Kahramanmaraş şi Hatay, unde una din cinci clădiri verificate este distrusă.
Hatay, cea mai afectată provincie
Provincia Hatay, cu o populaţie de 1,6 milioane de locuitori, cu o agricultură înfloritoare, industrie, artizanat şi turism local, este cea mai afectată, cu 37.000 de clădiri în ruine. Mai ales capitala provinciei, Antakya, cu aproape 400.000 de locuitori, este atât de distrusă încât economia nu se va putea recupera pe termen scurt, a explicat preşedintele camerei locale de comerţ, Hikmet Cincin, pentru NTV.
Din cele 2.000 de mici afaceri înregistrate, 1.700 au fost distruse de cutremure, a explicat Cincin, ceea ce provoacă un exod al supravieţuitorilor. Două incinte industriale situate pe colinele de la periferia Antakya au rezistat cutremurelor şi sunt practic funcţionale, dar nu vor putea continua să opereze pentru că atât muncitorii, cât şi personalul calificat au abandonat zona, a adăugat el. Industria locală caută acum cu disperare să angajeze muncitori, dar va fi nevoită să tragă obloanele dacă nu mai rămâne nimeni să trăiască într-un oraş unde în prezent nu există nici măcar electricitate, a deplâns Cincin.
Peste 7.000 de replici
Cele două cutremure care au zguduit Turcia la 6 februarie au avut peste 7.000 de replici, unele de mare intensitate, a informat marţi serviciul de urgenţe turc AFAD. Potrivit directorului departamentului de seismologie al AFAD, Orhan Tatar, se poate vorbi despre trei cutremure diferite, două din data de 6 februarie, cu epicentrul în Kahramanmaraş, cu magnitudinea 7,7 şi respectiv 7,6 pe scara momentului şi un al treilea, independent de primele două, produs marţi în Hatay, pe coasta mediteraneană, cu magnitudinea de 6,4.
În total, s-au înregistrat 7.242 de replici ale acestor trei seisme, din care 41 au avut magnitudini între 5 şi 6, altfel spus, cutremure cu o magnitudine care în Turcia se produc în mod normal de circa 10 ori pe an şi care provoacă mereu panică, dar foarte rar victime. Alte 450 de replici au avut magnitudini între 4 şi 5, fenomen care se produce în medie de cinci ori pe lună în Turcia, de obicei fără să producă pagube. În mod normal, cutremure de magnitudine 5 nu dărâmă clădiri, dar pot pune la pământ o clădire deja afectată de un cutremur anterior, a avertizat Tatar.
Seismele cu epicentrul în Kahramanmaraş au rupt în cinci părţi falia din Anatolia orientală, cu o lungime de 400 de kilometri, a explicat expertul, în unele locuri scoarţa terestră fiind ''mutată'' cu 7,2 şi până la 7,3 metri. Cutremurul de marţi din Hatay, amplasată pe falia din Antakya, a avut 116 replici, din care cea mai mare, survenită la 3 minute după seism, a avut 5,8 grade, a menţionat Tatar.
sursa: observatornews.ro
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: