07
Joi, Dec

Eveniment

România are cea mai ridicată rată a mortalității în accidente rutiere din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

România se menține pe prima poziție în ceea ce privește rata mortalității  în accidente rutiere din Uniunea Europeană și în 2022.

Potrivit datelor preliminare  publicate marți de Comisia Europeană, aproximativ 20.600 de persoane au murit în urma unui accident rutier anul trecut în UE, cu 3% mai mult decât în 2021, dar cu o scădere cu 10% față de raportul de dinainte de pandemie, în  2019.

Anul trecut, cele mai sigure drumuri au rămas cele din Suedia (21 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori), Danemarca (26) și Irlanda (31). România (86 de decese la un milion de locuitori) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității, urmată de Bulgaria (78) și Croația (71).

Media la nivelul UE a fost în 2022 de 46 de decese la un milion de locuitori.

Statele membre au înregistrat progrese inegale. Cele mai mari scăderi, de peste 30% , au fost înregistrate în Lituania și Polonia. Danemarca a înregistrat o scădere de 23%. În ultimii trei ani, numărul deceselor provocate de accidente rutiere a stagnat sau a crescut în țări precum Irlanda, Spania, Franța, Italia, Țările de Jos și Suedia.

În 2021, în întreaga UE, 52% din decesele cauzate de accidente rutiere au avut loc pe drumurile rurale, 39% pe cele urbane și 9% pe autostrăzi.

Bărbații au provocat trei din patru decese rutiere, adică 78%, ocupanții autoturismelor, atât șoferi cât și pasageri, au reprezentat 45% din totalul deceselor cauzate de accidente rutiere, pietonii 18%, șoferii vehiculelor cu două roți (motociclete și mopede) 19%, iar bicicliștii 9%.

În zonele urbane, unde utilizatorii vulnerabili ai drumurilor reprezintă aproape 70% din totalul deceselor, modelul este foarte diferit. Aici se produc accidente rutiere în care sunt implicate autoturisme și camioane, fiind necesară îmbunătățirea protecției utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.

Ponderea crescută a ciclismului în mixul de mobilitate este extrem de binevenită în multe state din UE, dar este îngrijorătoare creșterea numărului de bicicliști uciși pe drumuri.

În anul 2018, UE a stabilit un obiectiv de reducere cu 50% până în 2023 a deceselor cauzate de accidente rutiere, în special a celor grave.  Obiectivul a fost stabilit în Planul de acțiune al Comisiei pentru siguranța rutieră și în Cadrul de politică al UE privind siguranța rutieră 2021 – 2030.

 

 

 

sursa: romaniatv.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: