28
Joi, Mar

Eveniment

Finanțarea pentru cele 275 de ecoinsule este asigurată prin PNRR.

Brașovul parcurge o nouă etapă în gestionarea deșeurilor de la populație: cea de extindere a sistemului de colectare selectivă la toate platformele de depozitare a deșeurilor din municipiu, prin insule ecologice cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal. Cea mai importantă achiziție a acestor ecoinsule este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cu peste 30 de milioane de lei. Ministerul Mediului a comunicat primăriei, în cursul zilei de ieri, că a fost acceptată solicitarea de finanțare pentru achiziția a 275 de ecoinsule de diferite tipuri. Acestea se adaugă celor 74 de insule ecologice informatizate instalate anul trecut.

,,Brașovul și-a propus să devină capitala verde a României, astfel că multe dintre programele noastre au rolul de a-l transforma într-un oraș prietenos cu mediul. O parte foarte importantă. pentru a ne atinge acest obiectiv, este gestionarea eficientă al deșeurilor. De ani de zile se vorbește despre necesitatea colectării selective, dar nu le putem cere brașovenilor să colecteze selectiv, dacă nu le asigurăm și infrastructura necesară. Am început cu PETrică și cu toții am văzut cât de mult își doresc brașovenii să se implice și să protejeze mediul. Anul trecut am continuat cu cele 74 de ecoinsule digitalizate, instalate în locul platformelor de depozitare a deșeurilor clasice. Astăzi (luni, 6 februarie, n.n.) venim cu o nouă veste bună: Brașovul a obținut 30 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru achiziția a încă 275 de ecoinsule, care, împreună cu cele existente, acoperă aproape 90% din numărul total de platforme de depozitare a deșeurilor din Brașov. Este un pas important spre a avea un oraș curat, un oraș civilizat, un oraș așa cum merită brașovenii”, a declarat primarul Allen Coliban.

În cadrul programului "Achiziția de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor în municipiul Brașov”, vor fi cumpărate 3 tipuri de ecoinsule: două supraterane - un tip cu containere de 1,1 m.c. și un altul cu containere mai mari, de la  2 la 5 m.c. - și un sistem subteran, de asemenea cu containere de mari dimensiuni, de la 2 la 5 m.c.

"Vorbim de ecoinsule îngropate, formatul pe care deja îl vedeți în cartierele Brașovului, acele containere cu guri separate, dar și de o soluție de capacitate mărită, care să înlocuiască platformele de colectare a deșeurilor în cartierele cu densitate foarte mare”, a explicat primarul Coliban.

Cele trei tipuri de ecoinsule care vor fi achiziționate sunt:

100 de insule supraterane Tip 1 încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton;

150 de insule supraterane Tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc

25 de insule Tip 3 subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Valoarea totală a proiectului este de 32.010.793 lei cu TVA reprezentând: cheltuieli eligibile în valoare de 30.734.576 lei cu TVA (100% fonduri PNRR); cheltuieli neeligibile în valoare de 1.276.217 lei.

Vă reamintim că, în 2022, Primăria Brașov a instalat 74 de insule ecologice informatizate în mai multe cartiere ale orașului. Aceste platforme ecologice sunt prevăzute cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând un tip de deșeuri: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: