29
Vin, Mar

sursă foto: stirileprotv.ro

Eveniment

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a recomandată şoferilor să evite să plece la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. 

Va ninge temporar şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăşi 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută. În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă”, arată postarea de pe pagina de Facebook a IGSU.

Astfel, IGSU recomandă şoferilor următoarele:

- Evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

- Înainte de plecare, şoferii să se asigure că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă - anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.

- Să urmărească la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

- Să evite atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

- Să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro”, mai arată sursa citată.

Ninsori moderate şi vânt în cea mai mare parte a ţării. Cod galben de ninsori în 26 de judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o informare meteo de ninsori moderate şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării şi o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol la munte, în 26 de judeţe, ambele valabile până duminică după-amiaza.

Potrivit ANM, în intervalul 3 februarie, ora 10:00 - 5 februarie, ora 18:00, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20-30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a ţării.

Vântul va prezenta local şi temporar intensificări, cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.

"De duminică (5 februarie), vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice", atrag atenţia meteorologii.

De asemenea, în perioada 3 februarie, ora 20:00 - 5 februarie, ora 18:00, temporar va ninge şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 de metri vântul va depăşi 80-90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30-40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă.

 

 

Sursa: stirileprotv.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: