30
Joi, Mai

Eveniment

Anul trecut în luna iunie, la Filarmonica Brașov a avut loc prima ediție a unui nou concurs de dirijat organizat la inițiativa maestrului Cristian Oroșanu de către asociația Geros și Filarmonica Brașov.

La concurs au participat numeroși dirijori din toată lumea, iar jurizarea s-a produs într-un mod original: membrii orchestrei au votat printr-un sistem electronic dirijorii lor preferați, iar cele trei premii au fost acordate în baza acestor voturi.

Câștigătorul marelui premiu a fost dirijorul britanic Simon Chalk, care a fost urmat de Kin Szeto și Andrea Solar. La finala concursului a fost prezentă și soția maestrului Chalk, care a venit în România cu primul avion când a auzit că soțul ei a ajuns în finala concursului.

Pe 2 februarie, Simon Chalk va urca din nou pe scena Sălii Patria într-un concert simfonic care o va avea ca solistă pe pianista Victoria Vassilenko.

Simon Chalk a dirijat orchestre în peste 70 de țări, într-o multitudine de genuri muzicale, în fața a zeci de mii de spectatori. A apărut în multe dintre cele mai emblematice locații din lume, de la Royal Albert Hall și Sydney Opera House la O2 din Londra și Caesar`s Palace din Las Vegas, pentru a numi doar câteva dintre ele și continuă să fie foarte solicitat în toată Europa și nu numai, iar în Marea Britanie are un program activ în calitate de dirijor principal și director artistic al Southern Sinfonia.

Pianista Victoria Vassilenko a absolvit Școala Națională de Muzică "Lyubomir Pipkov; din Sofia, unde a studiat cu Antonina Boneva și prof. Stella Dimitrova-Maystorova. Între anii 2011-2015 a fost studentă a prof. Dmitri Bashkirov în cadrul Colegiului Superior de Muzică Regina Sofia din Madrid. Ulterior, și-a continuat studiile de pian la Academia

Internațională de Pian Lacul Como, Italia cu prof. William Grant-Naboré și la Capela de Muzică Queen Elisabeth; din Waterloo cu Louis Lortie și Avedis Koyoumdzhian. Simultan, a absolvit diploma de licență la New Bulgarian University și masteratul la Royal Conservatory of Music, din Bruxelles, la clasa de pian a prof. Boyan Vodenitcharov. În 2022, Victoria a obținut un doctorat în muzicologie și artă muzicală pe baza tezei Transcrieri la claviatură de Mihail Pletnev ale unor balete ale compozitorilor ruși - Aspecte ale interpretării. Este laureată a numeroase premii I, II și speciale la concursuri naționale și internaționale de pian din Bulgaria, Italia, Grecia, Cehia, Anglia și România.

Pregătește tineri pianiști și oferă cursuri de măiestrie, iar în 2022 a devenit parte a organizării și președinte al juriului primului concurs de pian și academiei pentru pianiști ProPiano; din Santo Domingo, Republica Dominicană.

În programul concertului, care este intitulat Mystics, Magic and Magicians, se va cânta următorul program:

W. A. Mozart: Uvertura operei; Flautul Fermecat;

R. Schumann: Concertul pentru pian în la minor, Op. 54

G. Holst: „Uranus, Magicianul” (din “Planetele”)

M. de Falla: „El Amor Brujo”

Biletele pentru concert se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: