16
Mar, Apr

Eveniment

Dominaţia modelului 747 al companiei Boeing va lua sfârşit după aproape cinci decenii.

Modelul va fi înlocuit de aeronave mai eficiente, relatează Reuters, potrivit news.ro. Ultimul Boeing 747 va fi livrat marţi, companiei Atlas Air, în versiunea cargo, la 53 de ani după ce silueta în formă de cocoaşă, recunoscută instantaneu, a atras atenţia globală. Supranumit "Regina Cerului", modelul 747 a revoluționat călătoriile aeriene, fiind primul avion cu două coridoare din lume și care a permis oamenilor să zboare mai repede și mai ieftin ca oricând.

"La sol este impresionant, impunător", a spus Bruce Dickinson, solistul trupei Iron Maiden, care a pilotat un 747 special, poreclit "Ed Force One", în timpul turneului trupei britanice de heavy metal din 2016. "Şi în aer este surprinzător de agil. Pentru acest avion masiv, îl poţi manevrea în jur, dacă trebuie."

Conceput la sfârşitul anilor 1960 pentru a satisface cererea de călătorii în masă, primul avion de linie cu două culori și cu corp larg a devenit cel mai luxos avion din lume.

"Acesta a fost avionul care a introdus zborul pentru clasa de mijloc în SUA. Înainte de 747, o familie din clasa de mijloc nu putea zbura din SUA în Europa la un preţ accesibil", a declarat CEO-ul Air France-KLM, Ben Smith.

Acest avion şi-a pus amprenta şi asupra afacerilor globale, simbolizând războiul şi pacea, de la postul de comandă nucleară "Doomsday Plane" al Americii până la vizitele papale cu avioane 747 închiriate, poreclite Shepherd One. Acum, două avioane 747 livrate anterior sunt echipate pentru a înlocui avioanele prezidenţiale americane cunoscute la nivel global sub numele de Air Force One.

Diversitate "incredibilă" de pasageri la bordul aeronavelor Boeing 747

În calitate de însoţitor de bord Pan Am, Linda Freier a servit pasageri diverşi, de la Michael Jackson la Maica Tereza. "A fost o diversitate incredibilă de pasageri. Oameni care erau bine îmbrăcaţi şi oameni care aveau foarte puţin şi cheltuiau tot ce aveau pe acel bilet", a spus Freier.

Când primul 747 a decolat de la New York pe 22 ianuarie 1970, după o întârziere din cauza unei defecţiuni a motorului, s-a dublat cu mult capacitatea avioanelor, la 350-400 de locuri, remodelând, de asemenea, designul aeroporturilor.

Inovaţiile care au dus la apariţia 747 i-au marcat şi sfârşitul, deoarece progresele au făcut posibil ca avioanele cu două motoare să îi reproducă autonomia şi capacitatea la un cost mai mic.

Cu toate acestea, avionul 777X, care va ocupa locul 747 în fruntea pieţei de avioane, nu va fi gata cel puţin până în 2025, din cauza unor întârzieri. "În termeni de tehnologie impresionantă, capacitate mare, economie excelentă... (777X) face, din păcate, ca 747 să pară învechit", a spus directorul general al AeroDynamic Advisory, Richard Aboulafia.

Cea mai recentă versiune, 747-8, este pregătită să zboare ani de zile, în special ca avion de marfă, după ce a supravieţuit avionului de pasageri cu etaj A380 al Airbus.

 

 

 

sursa: observatornews.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: