25
Joi, Apr

Eveniment

Necesitatea de a zbura în scop de business, dar și preferința crescândă pentru vacanțe peste granițe au dus la o creștere uriașă a cererii pentru rute de zbor.

Mulți oameni preferă să profite de ofertele companiilor aeriene pentru a merge în city-break-uri și vacanțe, iar zborurile low-cost sunt în top. Odată cu creșterea interesului, dar și a nevoii de a călători peste hotare, zborurile anulate și întârziate au ajuns să fie evenimente de care ne lovim din ce în ce mai des.

Drepturile pasagerilor și recuperarea banilor de la companiile aeriene

Poți solicita o despăgubire de la Wizz Air în cazul zborurilor anulate sau întârziate datorită Regulamentului Comisiei Europene nr. 261/2004. Acest regulament se aplică tuturor zborurilor de pe teritoriul UE și are prevederi stricte pentru compensații și despăgubiri în cazul zborurilor cu probleme. Regulile se aplică tuturor zborurilor anulate sau întârziate din motive care țin de compania aeriană. Mai mult, chiar și în cazul în care zborul tău a întâmpinat dificultăți din cauza unor evenimente naturale imposibil de controlat de către operatorul de zbor, îți poți primi înapoi cel puțin banii pe care i-ai plătit pe biletul de avion.

Conform acestui regulament, orice cetățean păgubit de anularea sau întârzierea unui zbor, fără notificare prealabilă în termen de 14 zile, are dreptul să ceară despăgubiri de la operatorul de zbor. Despăgubirile și compensațiile pot fi primite atât în cazul în care întârzierile au survenit din vina companiei de zbor, cât și a echipamentului de zbor sau a oricărui alt motiv ce nu ține de pasager. Mai mult, regulamentul se aplică și copiilor, atât timp cât aceștia au avut achiziționat un bilet separat.

Câți bani poți primi în cazul unui zbor anulat sau întârziat?

Întrebarea care vine în mintea oricui află despre posibilitatea de a primi despăgubiri și compensații pentru un zbor anulat sau întârziat este „câți bani pot primi?”. Suma de bani pe care o poți primi pentru un zbor anulat sau întârziat Wizz Air depinde de distanța zborului și timpul scurs între ora inițială de plecare și momentul în care ai primit un zbor alternativ. Astfel, situația ta se poate regăsi în una dintre situațiile următoare:

Zbor anulat pe o distanță mai scurtă de 1500km

Atunci când zborul tău are o lungime mai mică de 1500km, poți fi despăgubit cu 125 de euro dacă ai primit un zbor alternativ în mai puțin de 2 ore și cu 250 de euro pentru o întârziere mai lungă de atât.

Zbor anulat pe o distanță cuprinsă între 1500-3500 km

Zborul tău urma să călătorească pe rută cu lungime cuprinsă între 1500-3500km și ai primit o alternativă de zbor în mai puțin de 3 ore de la ora inițială? Poți primi până la 300 de euro despăgubire. Pentru întârzieri mai mari de 3 ore, ai dreptul la despăgubiri de aprox. 400 de euro.

Zbor anulat pe o distanță mai mare de 3500 km, în interiorul Uniunii Europene

Pentru zborurile anulate care au de parcurs o distanță mai lungă de 3500km, pe teritoriul UE, ai dreptul la 200 de euro despăgubire atunci când ai primit un zbor alternativ la mai puțin de 4 ore de la ora stabilită inițial și aprox. 400 de euro despăgubire dată zborul alternativ a venit mai târziu de 4 ore.

Zbor anulat pe o distanță mai mare de 3500km, în afara teritoriului Uniunii Europene

În această situație poți primi până la 300 de euro despăgubire atunci când zborul alternativ a venit la mai puțin 4 ore de la anulare, și până la 600 de euro dacă ai așteptat mai mult de 4 ore pentru o soluționare a problemei.

Din nefericire, simpla formulare a cererii nu îți va garanta accesul la compensațiile și despăgubirile pe care le consideri corecte. Companiile de zbor vor găsi nenumărate motive pentru care nu ar trebui să primești aceste beneficii, indiferent de situația prin care ai trecut. Pentru a îți crește șansele de a obține despăgubirile dorite, ține cont de sfaturile următoare:

Refuză orice „atenție” oferită de compania de zbor în momentul anunțării anulării/întârzierii zborului. Aici sunt incluse alimentele, băuturile de orice fel (alcool, apă, sucuri etc.), punctele bonus sau milele de zbor cadou.

Păstrează cu mare grijă toate documentele legate de zborul cu probleme, indiferent de formatul lor (electronic sau fizic). Aici includem e-mail-uri, scrisori de informare, mesaje, bilete de îmbarcare etc.

Pentru a accesa compensațiile și despăgubirile la care ai dreptul în cazul unui zbor anulat sau întârziat trebuie să formulezi o cerere pe site-ul operatorului de zbor. Din fericire, există companii specializate care te pot ajuta în această privință atunci când nu vrei să ai de-a face cu birocrația excesivă sau pur și simplu nu ai timp pentru acest proces. Juriștii de la firme dedicate, cum ar fi AirAdvisor, sunt specializați în astfel de spețe și se vor ocupa în mod profesionist de cererea ta. Mai mult, onorariul lor este de doar 30% din suma de bani obținută la finalul procesului. Cunoscându-ți drepturile și având o echipă profesionistă care se poate ocupa de cazul tău în eventualitatea unui zbor cu probleme poți călători mai relaxat și te poți bucura mai mult de vacanța ta în orice situație.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: