25
Joi, Apr

sursa foto: capital.ro

Eveniment

Transnistria cheamă bărbații din raioanele de est ale Republicii Moldova la un antrenament alături de așa-zișii "pacificatori", iar pentru asta a pregătit și un buget pe măsură.

Bărbaților cu vârsta de până la 55 de ani li se propune hrană, îmbrăcăminte, loc de cazare și un salariu începând de la 2.800 de ruble transnistrene pentru a se înrola în "contingentul de menținere a păcii".

Alertă maximă la graniţa Republicii Moldova. Potrivit presei din Transnistria, bărbații de până la 55 de ani, apți pentru serviciul militar, sunt momiți cu un pachet social foarte consistent timp de trei luni. Astfel, cei care vor accepta să participe la antrenament vor primi lunar 2.800 de ruble transnistrene (circa 3.000 de lei), îmbrăcăminte, cazare și alimentație. Doritorii de a participa la antrenamentul cu trageri trebuie să depună o cerere la comisarul militar de la locul de reședință până la 28 februarie. De menționat că misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și ai Republicii Moldova, dar și din paramilitari transnistreni. Anul trecut, în luna aprilie, Ucraina informa că în Transnistria a fost emis un document secret cu un conținut similar de mobilizare, dar autoritățile de la Tiraspol negau, scrie ziarulnational.md.

Contingentul de menținere de la Tiraspold invită cetățenii să se înscrie în rândurile armate pentru o perioadă de trei luni, care va începe la 1 martie. Potrivit aceluiași anunț, la antrenamente „pot participa bărbații cu vârsta sub 55 de ani, apți pentru serviciul militar”. Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscut de la Tiraspol, a negat anterior că în stânga Nistrului ar avea loc mobilizarea bărbaților.

Anunțul de la Tiraspol vine după ce Volodimir Zelenski a declarat că noua ofensivă a Rusiei ar putea fi în orice direcție. Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”.

De asemenea, recent, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a declarat că ia în considerare ca ţara să renunțe la neutralitate şi să facă parte „dintr-o alianţă mai mare”, afirmaţii care au stârnit reacţii dure la Moscova, potrivit romaniatv.net.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: