19
Vin, Apr

Eveniment

Ministerul Sănătății a anunțat că are de gând să micșoreze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii.

Motivul: Nu mai sunt fonduri suficiente. Astfel, acest ajutor oferit de stat, care în prezent este limitat la 12 salarii minime brute, ar urma să fie plafonat la maximum 3.

Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația de maternitate în cazul mamelor care nu au venituri din salarii. Acest tip de indemnizație este plătită mamei pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care aceasta se află în concediu. Până la jumătate din acest concediu se poate acorda înainte de naștere, iar restul postnatal.

Acest ajutor oferit de stat, care în prezent este limitat la 12 salarii minime brute, ar urma să fie plafonat la maximum 3, conform unui proiect de Ordonanță de Guvern, care a fost pus în dezbatere publică.

Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată. În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, scrie în nota de fundamentare a proiectului, potrivit infofinanciar.ro.

Pentru a beneficia de acest concediu este nevoie de un stagiu de cotizare. Potrivit autorităților, în cele mai multe cazuri, persoanele care încheie astfel de contracte de asigurare cu CAS aleg venitul maxim permis de legislație și stagiul minim de cotizare la sănătate. Aici vrea să intervină Ministerul Sănătății.

Viitoarele mame care nu au venituri din salarii, dar vor să primească indemnizația de maternitate se vor putea asigura la nivelul a cel mult 3 salarii minime brute, față de 12 în prezent, potrivit Europa FM.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: