21
Mar, Mar

sursa foto: observatornews.ro

Eveniment

Avioane de supraveghere şi recunoaştere, relocate de NATO din Germania, au ajuns astăzi în România, în jurul orei 14:19. 

Reprezentanţii Alianţei spun că au luat această decizie pentru că este nevoie să sporească prezenţa aeriană pe Flancul Estic, ca un răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. Aeronavele vor monitoriza teritoriile ţărilor din Sud-Est astfel încât NATO să fie tot timpul la curent cu activitatea militarilor ruşi. 

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marţi, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre”, anunţă Ministerul Apărării.

Instituţia a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul Estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.

”Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în aropierea graniţelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei”, a mai precizat ministerul.

Geoană: "Cerul şi teritoriul României, în deplină în siguranţă"

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, ”contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO şi, implicit, al României”.

Mircea Geoană a apreciat că ”acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informaţii critice, în timp real, despre orice mişcare tactică şi operaţională şi va sprijini sistemul Alianţei de alertă rapidă”. ”Cerul şi teritoriul României sunt in deplină în siguranţă”, a adăugat Mircea Geoană. 

 

 

sursa: observatornews.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: