04
Lun, Mar

Eveniment

     Autoritățile române reacționează în cazul jocului „Balena albastră”, un joc lansat în Rusia şi care a ajuns şi în ţara noastră şi din cauza căruia s-ar fi sinucis peste 130 de adolescenţi. Poliţia atrage atenţia asupra jocului virtual "Balena Albastră" ("Blue Whale"), care a produs victime în ţările vecine, şi le recomandă celor care observă că cei din jurul lor şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, să anunţe autorităţile. "Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de 'prietenii' din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi",

informează Biroul de presă al Poliţiei Române.

    Potrivit sursei citate, există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Ca urmare, Poliţia face apel la atenţie în ceea ce priveşte interacţiunile pe reţelele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet - e-mail, messenger, forumuri. Jocul rusesc "Blue Whale" circulă în special în ţările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un "custode" sau "mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe, conform Agerpres.

Balena Albastră. Jocul impune celor care participă să îndeplinească mai multe misiuni teribile.

Poliția Română a început o campanie de informare care implică postări pe Facebook și pe Twitter și intervenții în mass-media. Scopul este să atragă atenția părinților cu privire la comportamentul copiilor. „Balena albastră” este un joc care poate fi fatal, iar prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale, se arată în postare.

     Ce este jocul Balena Albastră se întreabă tot mai multă lume, mai ales că acest așa-zis joc a început să facă victime și în România, după ce a făcut peste 130 de victime în Rusia. Vineri, cinci elevi din Iaşi s-au axfisiat şi au ajuns la spital, după ce şi-au ţinut respiraţia. Incidentul a avut loc la şcoala „Veronica Micle” în pauza de la ora 12. Colegii celor care au ajuns la spital au povestit că totul a pornit de la o colegă care le-a sugerat acest joc.

     Inițial jocul a luat amploare în Rusia, unde a cauzat peste 130 de victime, dar acesta începe să fie tot mai recunoscut și răspândit. Se cunosc cazuri şi în Republica Moldova, chiar și în România, unde cinci copii au fost găsiți asfixiați la școală.

Raed Arafat, mesaj urgent după ISTERIA creată de Balena Albastră 

     Autoritățile române reacționează în cazul jocului „Balena albastră”, un joc lansat în Rusia şi care a ajuns şi în ţara noastră şi din cauza căruia s-ar fi sinucis peste 130 de adolescenţi. Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, atrage atenția asupra unor sfaturi foarte importante pentru părinții adolescenților din România, care pot ajunge victime ale acestui joc diabolic.

Raed Arafat speră ca sfaturile Departamentului pentru Situații de Urgență să ajungă la cât mai mulți părinți. „În urma unor incidente corelate cu un anumit joc online răspândit pe plan internațional având ca țintă copiii, Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis sfaturile de mai jos! Vă rog dați share acestui mesaj că sfaturile să ajungă la cât mai mulți părinți!", a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: