19
Vin, Apr

sursa foto: arhiva

Eveniment

Guvernul Victor Orban a renunțat la plafonul de preț pentru carburanți, impus în luna noiembrie 2021, pe fondul crizei provocate de lipsa importurilor și de panica care a împins șoferii să cumpere cât mai multă benzină și motorină.

Șeful de cabinet al premierului Victor Orban a transmis că guvernul a fost nevoit să renunțe la plafon (care urma să expire la sfârșitul anului) la recomandarea grupului Mol. “Nu mai puteam aștepta […], aceasta este singura modalitate prin care putem asigura securitatea aprovizionării cu carburanți“, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar, în cadrul unei conferințe comune de presă cu directorul executiv al Mol, Zsolt Hernadi.

Oficialul guvernamental a mai explicat faptul că renunțarea la acest plafon va stimula, cel mai probabil, creșterea inflației, fără însă a transmite un procent estimativ. Inflația anuală în Ungaria depășește 21%. Zsolt Hernandi a transmis că restabilirea importurilor și, implicit, stabilizarea situației la nivel național va dura aproximativ două luni, dar efectele eliminării plafonului vor apărea în următoarele zile.

Presa de la Budapesta a transmis, marți, că la benzinăriile din țară s-au format cozi uriașe pe fondul penuriei de carburant. "O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale", a precizat Gyorgy Bacsa, director MOL

Penuria este cauzată de o scădere cu 30% a importurilor de carburant, precum şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze "mai multe săptămâni", a precizat el.

Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preţ fix de circ 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi rămâne în vigoare până la finalul anului.

Guvernul a afirmat că plafonarea preţurilor - la o serie de produse alimentare de bază, precum şi la carburant - vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o pune pe seama efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat.

Însă guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a explicat că "plafonările de preţuri la carburanţi şi la produsele alimentare au adăugat trei-patru puncte procentuale la inflaţie", determinând comercianţii să majoreze preţurile la alte bunuri.

 

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: