19
Vin, Apr

Eveniment

În perioada noiembrie 2022- ianuarie 2023, polițiștii Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov demarează o serie de activități preventive în cadrul Campaniei ”Sărbători în siguranță”.

Scopul campaniei îl constituie creșterea gradului de siguranță a populației pe perioada sărbătorilor de iarnă, în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității specifice: furturi din locuințe, furturi din buzunare  în centre comerciale sau zone aglomerate, achiziționarea/folosirea unor articole pirotehnice din categoriile celor interzise a fi utilizate de către publicul larg (adulți și copii).

Polițiștii vor desfășura sesiuni de informare, activități de distribuire a unor materiale cu recomandări preventive, oferind astfel grupurilor țintă informații referitoare la principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței, bunurilor personale, precum și achiziționarea/folosirea de materiale piotehnice conform legislației incidente.

Poliţia Braşov vă recomandă:

- pentru prevenirea furturilor din buzunare:

Evitaţi pe cât posibil zonele aglomerate. Atunci când staţi la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit! Dacă simţiţi că sunteți  înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul.                                                                                                                                                                                                 

Dacă aveți bani asupra dumneavoastră, tineți-i într-un loc greu accesibil. Evitați să  ţineţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor şi nu vă etalaţi în mod ostentativ banii.

Nu vă ţineți  bunurile în acelaşi loc. Dacă aveți cheile, portofelul, actele de identitate în aceeaşi geantă sau în acelaşi buzunar, creşte riscul ca actele/documentele să fie furate!

Nu aşezaţi portofelul niciodată în genţi sau sacoşe deasupra cumpărăturilor şi nu vă lăsaţi direcționați spre locuri retrase pentru a cumpăra ceva, oricât de avantajos vi s-ar părea.

- pentru prevenirea furturilor din locuință:

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei (uşa de la balcon, geamul de la baie, bucătărie, cămară), inclusiv cele ale anexelor locuinţelor;

Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă  în conversaţiile cu alte persoane sau pe reţele de socializare;

Evitați să postați fotografii și informații pe rețeaua on-line despre locația în care vă aflați; 

Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile. Rugaţi-le să ţină sub observaţie casa şi să ridice corespondenţa;

Nu lăsaţi în locuinţă obiectele de valoare sau banii, vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor;

Evitaţi depozitarea în curtea casei a bunurilor care pot atrage atenţia hoţilor (biciclete, maşini de tuns iarba etc.);

Prezenţa unui câine de pază în curte îi poate descuraja pe hoţi;

Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;

Un sistem de alarmă sau supraveghere video al casei îmbunătăţeşte securitatea acesteia, nu uitaţi să-l activaţi la plecarea din locuinţă.

- pentru prevenirea evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri), generate de nerespectarea  legislației privind obiectele pirotehnice:

Respectați instrucțiunile de utilizare înscrise pe ambalajul articolelor pirotehnice;

Este interzisă utilizarea artificiilor, petardelor și pocnitorilor de către copiii. Vârsta minimă de la care pot fi utilizate materialele pirotehnice de tipul: steluțe, lumănâri scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți este de 16 ani.

Acordați atenție deosebită modului de păstrare al articolelor pirotehnice, trebuie identificate locuri sigure, la care copiii nu au acces.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: