25
Joi, Apr

sursă foto: romaniatv.net

Eveniment

Contoarele inteligente devin obligatorii în România.

Aproximativ 7 milioane de români care locuiesc la bloc sunt pasibili de amendă începând cu 1 ianuarie 2023. Până la finalul anului 2028 contoarele inteligente vor fi montate obligatoriu. Până în momentul de față au fost montate două milioane de contoare.

În România s-au montat până în momentul de față au fost montate două milioane de contoare inteligente dintr-un total de nouă milioane. La finalul anului 2028, toate locuințele ar trebuie prevăzute cu astfel de contoare. Proprietarii care și-au montat deja nu au achitat nicio taxă, însă pe viitorul Guvernul va implementa o lege prin care va fi necesar plătirea unei taxe.

Costurile montării unor astfel de dispozitive se ridică la aproape 100 de euro

Contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează în paramterii maximi atunci când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, iar alături de alte contoare transmite informații către un concentrator de date, care le transmite către sistemul central în mod securizat.

Acestea respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunitare. Contoarul este marcat CE și vine la pachet cu certificatul de conformitate prin care este atestat faptul că produsul nu pune viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă în pericol și nu afectează mediul înconjurător.

Costurile montării unor astfel de dispozitive se ridică la aproape 100 de euro. Toți consumatorii de energie electrică vor fi nevoiți să achite mai mult la factură pentru că vor fi obligați să suporte o parte din costul contoarelor inteligente.

Costurile vor fi recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție

Dispozitivele sunt montate de furnizori, iar costurile vor fi recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică achitate de toți utilizatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, utilizatorilor cu consum anual mai mare decât un prag stabilit de instituție, precum și consumatorii care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10kw trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024. Celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente cel târziu pe 31 decembrie 2028.

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt extrem de importante. Ecranele contoarelor inteligente pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate să că este posibil de un ajustaj sau un spor de putere în locuințe, potrivit romaniatv.net.

 

 

Sursa: infofinanciar.ro

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: