29
Vin, Mar

sursa foto: observatornews.ro

Eveniment

Qatarul a semnat marţi un acord pentru exportul de gaze naturale lichefiate către Germania.

Contractul se întinde pe o perioadă de 15 ani, începînd cu 2026 relatează Reuters.

Potrivit acordului, Germania va primi anual 2 milioane de tone de gaze lichefiate de la Ras Laffan din Qatar prin terminalul de gaze din nordul Germaniei, Brunsbuettel, a declarat directorul executiv al QatarEnergy.

"Acesta este primul acord de aprovizionare cu gaze lichefiate pe termen lung semnat cu Germania, cu o perioadă care se întinde pe cel puţin 15 ani, ceea ce contribuie la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei", a declarat directorul general de la firma QatarEnergy, Saad al-Kaabi.

Gazele naturale lichefiate vor fi vândute de firma QatarEnergy către firma americană Conoco Phillips, care ulterior le va livra prin intermediul navelor până la terminalul Brunsbuettel, care este în prezent în construcţie. "Germania este cea mai mare piaţă de gaze din Europa şi suntem decişi să îi sprijinim securitatea energetică", a subliniat Saad al-Kaabi.

Qatar, contract pe 27 de ani pentru a livra gaze Chinei

Acest acord cu Germania, care vine la câteva zile după ce firma QatarEnergy a semnat un acord de vânzare de gaze lichefiate pe 27 de ani cu grupul chinez Sinopec, este primul acord de furnizare de gaze către Europa de la proiectul North Field, cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

Planul de extindere a North Field include şase linii tehnologice de lichefiere şi purificare a gazelor, care vor creşte capacitatea de lichefiere a Qatarului până la 126 milioane tone în 2027, de la 77 de milioane de tone pe an în prezent.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, competiţia pe piaţa gazelor lichefiat s-a intensificat, Europa având nevoie de mari cantităţi de GNL pentru a înlocui gazele naturale ruseşti livrate prin conducte şi care anterior asigurau aproape 40% din importurile continentului.

Şi livrările Rusiei de gaze naturale lichefiate au crescut în luna octombrie până la aproape un record, ilustrând modul în care statele se chinuie să-și reducă dependența de principalul furnizor, relatează Bloomberg. Franța, China și Japonia au fost cumpărătorii de top din Rusia în luna octombrie.

 

 

 

sursa: observatornews.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: