23
Mar, Apr

Eveniment

Regina Consoartă Camilla rupe o tradiție veche de peste 500 de ani în monarhia britanică, respectată și de fosta regină Elisabeta a II-a.

Palatul Buckingham a făcut acest anunț după decizia soției regelui Charles al II-lea. 

Regina Consoartă Camilla, soția regelui Charles al III-lea, și-a anunțat decizia de a renunța la „doamnele de onoare” (ladies-in-waiting, în engleză) în favoarea „damelor de companie”.

Cele 11 „doamne de onoare” proveneau din medii aristocratice și aveau rolul de a o însoți zilnic pe regină zilnic. Tradiția data de peste 500 de ani, încă din Evul Mediu, iar, de-a lungul secolelor, de mai multe ori, „doamnele de onoare” au fost implicate în mai multe intrigi de la Curte, scrie BBC.

Regina Camilla a anunțat că dintre cele 11 vor rămâne doar 6 femei care o vor asista pe o perioadă mai scurtă decât le era impus în fiecare zi. 

Printre acestea se vor afla prietene vechi ale soției regelui Charles, provenind din familii aristocratice. Toate femeile fac parte din cercul apropiat al regelui și al reginei, presa britanică relatând că ar fi unii dintre cei mai vechi și loiali prieteni ai monarhilor. Este vorba de marchiza Jane von Westenholz, Fiona - marchiza de Lansdowne, Lady Katharine Brooke, Sarah Troughton, Lady Sarah Keswick și baronesa Carylin Chisholm, fost purtător de cuvânt al conservatorilor și purtătoare de cuvânt a Cabinetului în Camera Lorzilor.

Cum funcțiile onorifice presupun implicarea Reginei Consoarte la evenimente publice, Palatul Buckingham a anunțat că rolul „damelor de companie” nu va mai include și corespondența sau chestiuni legate de administrație. 

Cele 11 „doamne de onoare” ale fostei suverane Elisabeta a II-a au ajutat-o să răspundă corespondenţei, să strângă buchetele de flori sau cadourile oferite în timpul unor vizite, să-și organizeze programul, să își aleagă garderoba sau să fie la curent cu știrile de actualitate. 

Noile însoțitoare ale Reginei vor avea un rol mai informal, astfel că o vor însoți pe Camilla la evenimentele oficiale și nu vor fi implicate în scrierea corespondenței sau în organizarea administrativă.

Fiind vorba de posturi onorifice, „damele de companie” nu vor primi salariu, însă le vor fi acoperite toate cheltuielile.

Regina Consoartă Camilla va avea, pe lângă cele 6 „dame de companie” și un secretar personal și un asistent. Nici aceștia nu vor fi plătiți, fiind funcții onorificie, dar Casa Regală le va suporta cheltuielile.

Trei din fostele „doamne de onoare” care au servit-o pe regretata Regină Elisabeta a II-a vor fi alături de regele Charles al III-lea. Lady Susan Hussey, Dame Mary Morrison și Dame Annabel Whitehead îl vor ajuta pe monarh la organizarea evenimentelor de la Palatul Buckingham. Noua titulatură a acestora este de „doamnele casei”.

Schimbarea simbolică de viziune de la Buckingham este aplicată din această săptămână, când Regina Consoartă Camilla urmează să găzduiască recepția pentru militanții împotriva violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.

Regina Camilla a militat pentru a crește conștientizarea privind violența domestică și, pentru prima oară, „damele de companie” se vor afla alături de ea la recepția de la Palatul Buckingham,față de îndatoririle pe care le aveau „doamnele de onoare”.

Potrivit cifrelor publicate de Oficiul pentru Statistică Națională, 2,4 milioane de adulți din Anglia și Țara Galilor, 1,7 milioane de femei și 700.000 de bărbați, au suferit de abuzuri, violență domestică în 2021.

 

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: