28
Joi, Mar

sursa foto: Prefectura Brașov

Eveniment

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi, alături de subprefectul Ambrus Izabella Agnes, ședința Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice.

Pe ordinea de zi a figurat o informare privind acordarea ajutoarelor de încălzire pentru sezonul rece 2022 – 2023, prezentată de Georgeta Szekely, șef serviciu Prestații Sociale în cadrul Direcției  de Asistență Socială Brașov.

Acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie sunt reglementate de Legea 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, act normativ care, începând cu sezonul rece 2021-2022, prevede acordarea și a unui supliment pentru energie, pe toată perioada anului.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru perioada noiembrie-martie familiilor si persoanelor singure care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie termică în sistem centralizat, energie electrică și lemne sau combustibili petrolieri. Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi și /sau petrolieri este stabilit în funcție de venitul net lunar pe membru de familie.

Suplimentul pentru energie se acordă pentru perioada noiembrie-octombrie, familiilor și persoanelor singure care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie termică în sistem centralizat, energie electrică și combustibili solizi și/sau petrolieri. Cuantumul suplimentului pentru energie indiferent de venitul familiei sau persoanei singure, este de 30 lei/lună pentru energie electrică și 10 lei/lună pentru gaze naturale și 20 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

În sezonul rece 2021-2022, din numărul total de 1.435 de cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie instrumentate la nivelul municipiului Brașov, aproximativ 248 au fost cereri ale persoanelor vârstnice singure, iar din totalul de 2.300 de persoane aferent celor 1.435 de dosare, 1.011 persoane au fost persoane vârstnice.

Pentru sezonul rece 2022-2023, până la data de 22.11.2022 au fost depuse 1.701 cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie.  Din datele procesate până la acest moment, respectiv 1.387 de cereri, aferente unui număr de 1.873 de persoane, 1.013 sunt persoane vârstnice.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: