29
Vin, Mar

sursa foto: observatornews.ro

Eveniment

Chiar dacă românii beneficiază de două zile libere de Crăciun, numai una va fi în cursul săptămânii în acest an.

Zile libere legale Crăciun 2022 şi Revelion 2023

Deşi mai este ceva vreme până la sărbătorile de iarnă, acestea se apropie cu paşi repezi, iar planurile de vacanţă nu se fac în ultima clipă. Mai ales că pentru mulţi contează când îşi pot lua liber de la locul de muncă.

Românii au în fiecare an câteva zile libere legale cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Astfel, angajații vor primi cu ocazia Crăciunului două zile libere.

Din păcate, anul acesta Crăciunul pică într-o zi de weekend, duminică, zi care este deja liberă pentru majoritatea celor care muncesc.

Zile libere Crăciun 2022

A doua zi de Crăciun, 26 decembrie, este într-o zi de luni, iar angajații sunt liberi în această zi. Chiar dacă românii beneficiază de două zile libere de Crăciun, numai una va fi în cursul săptămânii, ceea ce înseamnă că aceștia vo avea mai mult un weekend prelungit decât o scurtă vacanță.

De altfel, de Revelion, zilele libere legale sunt declarate zilele de 1 și 2 ianuarie. Amintim că în România, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

În zilele sărbătorilor legale nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Ce zile libere urmează în 2023, potrivit Codului Muncii

1 ianuarie – Anul Nou (duminică)

2 ianuarie – Anul Nou

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

14 aprilie – Vinerea Mare

16 aprilie – Paștele (duminică)

17 aprilie – Paștele

1 mai – Ziua Muncii

1 iunie – Ziua Copilului

4 iunie – Rusalii (duminică)

5 iunie – Rusalii

15 august – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – Sfântul Andrei

1 decembrie – Ziua Națională a României

25 decembrie – Crăciunul

26 decembrie – Crăciunul

ZILE LIBERE 2022

Românii vor avea la sfârșitul lunii noiembrie o mini vacanță de 5 zile după ce guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public.

Astfel, este vorba despre intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie, astfel: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Națională a României, 2 decembrie – zi liberă prin decizia guvernului, 3,4 decembrie – zile de weekend.

Elevii vor avea, de asemenea, liber de la şcoală în toate aceste zile! Decizia privind ziua liberă în data de 2 decembrie a fost luată încă de la începutul anului 2022.

 

 

sursa: romaniatv.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: