24
Mie, Apr

sursa foto: adevarul.ro

Eveniment

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu crede că este momentul ca România, Bulgaria și Croația să intre în Spațiul Schengen, un proces agreat de Comisia Europeană și majoritatea statelor membre UE.

Acesta invocă numărul mare de migranți depistați pe teritoriul Austriei și susține că granițele actuale ale Spațiului Schengen ar fi vulnerabile, iar o extindere inoportună.

În ultimele zile, tot mai multe voci cer ca procesul de extindere a Spațiului Schengen să fie amânat. „Nu este timpul acum să votăm o extindere când sistemul granițelor externe nu funcționează", a declarat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei. Potrivit sursei citate, acesta se opune aderării Bulgariei, României și Croației la Spațiul Schengen din cauza valului de refugiați ce se strecoară în Europa Centrală prin Balcani.

Peste 90.000 de migranți au fost depistați în Austria anul acesta, dintre care circa 75.000 nu aveau documente de înregistrare în vreo țară europeană. "Să extindem un sistem stricat nu poate funcționa. Situația în Europa arată cât se poate de clar că protecția granițelor externe a eșuat", a fost de părere Gerhard Karner.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a exprimat în favoarea extinderii Spațiului Schengen pentru a include Bulgaria, Croația și România, țări care așteaptă aderarea de ani întregi. "Este timpul să le urăm bun venit", a declarat miercuri comisarul UE de Interne Ylva Johansson.

Mai mult, oficialii de la Bruxelles au cerut statelor membre UE să permită celor trei țări candidate "participarea deplină" la Spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie, iar unanimitatea este necesară.

Comisia Europeană și-a exprimat, miercuri, sprijinul ferm privind aderarea României și Bulgariei în Schengen, însă partea bulgară rămâne pesimistă. Există amenințare ca doar România să fie acceptată în spațiul de liberă circulație, ceea ce ar fi o lovitură dură pentru Bulgaria. 

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia Europeană a salutat reuşitele celor trei state membre ale UE, România, Bulgaria și Croația, în aplicarea regulilor Schengen. CE consideră că aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată și a cerut celorlalte țări membre să sprijine aderarea acestora la spațiul de liberă circulație. 

 

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: