19
Vin, Apr

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința miercuri a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,50% pe an anterior, începând cu data de 6 octombrie 2022. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Totodată, în şedinţa de miercuri, reprezentanţii CA al BNR au decis păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. La începutul acestui an dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an. 

Previziunile economiștilor

Banca Naţională a României anunţă azi o noua dobândă cheie, la care se raportează ratele tuturor celorlalte bănci. BNR va scumpi din nou creditele ca să poată ţine în frâu inflaţia. O spun atât economiştii celor mai importante bănci comerciale, cât şi analiştii de pe piaţa financiară. Creşterea anticipată înseamnă noi majorări de rate pentru creditele în lei. În ianuarie, dobânda de referinţă a ajuns la nivelul de 2% iar în august, valoarea ei a fost stabilită la 5,5%. Analiştii nu exclud ca la final de an să sară chiar peste pragul de 6%. 

Faţă de acum un an, o rată de puţin peste 2.400 de lei s-a transformat într-una de 4.100 de lei pentru un credit de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani. Practic gradul de îndatorare s-a dublat sau chiar s-a triplat în cazul unora, într-un singur an. Abia de la jumătatea anului viitor am mai putea scăpa de povara ratelor mari, estimează analiştii. 

"Cu siguranţă va urma o majorare. Probabil 25 de puncte de bază cu risc de 50 de puncte de bază. Această rată a Băncii Centrale se transmite în piaţa monetară, adică în ratele Robor, iar din ratele Robor prin credite, în întreaga economie. Crescând costul de finanţare, automat duce la scăderea cererii; scăzând cererea, rezultă o atenuare a creşterii preţurilor.

În ceea ce priveşte inflaţia, probabil în trimestrul trei al acestui an atinge maximul, iar deja din trimestrul patru vom vedea o uşoară reducere a inflaţiei. Poate în jur de 14% pe finalul anului", a declarat pentru Observator Adrian Codirlașu, vicepreşedinte CFA România. "Piaţa se aşteaptă la undeva la 6%", spune Andreea Nica, analist financiar. Apetitul românilor pentru împrumuturi noi a scăzut semnificativ. "În ultima perioadă solicitările către noi au fost doar pentru a găsi soluţii alternative. Au scăzut dramatic solicitările pentru credite imobiliare." a explicat Camelia Grădinariu, consultant financiar

Şedinţa de miercuri este penultima din acest an. Ultima şedinţă a Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară va avea loc pe data de 8 noiembrie, dată la care va fi aprobat şi Raportul asupra inflaţiei. În cadrul şedinţelor de politică monetară din acest an BNR a decis majorarea dobânzii cheie.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: