18
Joi, Apr

sursa foto: ghidlocal.com

Eveniment

Colegiul Național ”Áprily Lajos” din Brașov serbează anul acesta 185 de ani de existență.

Înființat în 1837 de abatele Felfalusi Kovács Antal, gimnaziul romano-catolic de odinioară a oferit un învățământ de o multiculturalitate avant la lettre, prin profesorii săi (printre alții, Iacob Mureșanu și Andrei Mureșanu, nume de rezonanță ale culturii pașoptiste) și prin caracterul plurilingv al actului educațional: în limbile latină, maghiară, română și germană.

Cu această ocazie, dar și din dorința de a celebra Ziua Educației, pe data de 5 octombrie a.c., Inspectoratul Școlar Județean Brașov vernisează expoziția intitulată  sugestiv ”Documente școlare vechi din Brașovul multicultural”, o culegere de înscrisuri în limbile română, maghiară și germană,  specifice universului educațional (registre și foi matricole, cataloage, manuale școlare, caiete etc.), multe dintre ele datând din secolul al 19-lea sau începutul secolului al 20-lea. Exponatele,  veritabile opere de artă caligrafică,  recompun un univers al școlii de altădată, construite în jurul ideii de morală, credință, toleranță și aspirația către perfecțiune.

Expoziția ”Documente școlare vechi din Brașovul multicultural” va avea vernisajul în data de 5 octombrie, ora 10.00, la Casa Speranței a Bisericii reformate, de pe str. 13 Decembrie nr. 56 din Brașov.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: