31
Mar, Ian

sursă foto: jurnalul.ro

Eveniment

Cererea de locuri pentru avioanele private a explodat la Moscova, după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rușii bogați caută o cale de ieșire din țară pe fondul informațiilor că autoritățile intenționează să închidă granițele bărbaților aflați la vârsta mobilizării.

Pasagerii se îndreaptă în principal spre Armenia, Turcia și Azerbaidjan, țări care le permit rușilor intrarea fără viză. Ei plătesc între 22.000 și 28.000 de euro pentru un loc într-unul dintre avioanele private ce decolează zilnic spre destinaţiile „prietenoase”, în timp ce prețul pentru închirierea unui avion cu opt locuri variază între 90.000 și 157.000 de euro.

Situația este absolut nebună în acest moment”, a spus Evgheni Bikov, directorul unei companii de broker-jet, Your Charter. „Primeam înainte 50 de cereri pe zi; acum sunt în jur de 5.000.”, scrie TVR, citând The Guardian.

Decizia Kremlinului de a anunța o mobilizare parțială a dus la un exod fără precedent al bărbaților de vârstă militară, care se bulucesc la granițele Rusiei, căutând să fugă de înrolare. La punctele de trecere a frontierei s-au format blocaje lungi, în timp ce majoritatea biletelor de zboruri comerciale s-au epuizat.

Bikov a spus că firma sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a satisface cererea și a reduce prețurile. „Dar pur și simplu nu putem găsi suficiente locuri pentru toată lumea”, a spus el, adăugând că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat către Erevan are un preț de aproximativ 200.000 de ruble (3.500 de euro).

FlightWay, care oferă zboruri private, a declarat că se confruntă cu o creștere a cererilor de zboruri dus-întors către Armenia, Turcia, Kazahstan și Dubai. „Cererea a crescut de 50 de ori”, a spus Eduard Simonov, șeful companiei.

El a adăugat că disponibilitatea avioanelor pentru închiriere a fost sever limitată după ce UE și Marea Britanie au introdus sancțiuni împotriva Rusiei. „Toate firmele europene de avioane private au părăsit piața. Există mai multă cerere decât ofertă acum, iar prețurile exorbitante, comparativ cu acum șase luni”, a spus Simonov.

Nu doar cei foarte bogați caută să folosească avioanele private, ci și unele companii închiriază avioane pentru a-și scoate din țară personalul masculin. Potrivit Kommersant, o companie de game design din Moscova a închiriat un zbor întreg pentru a-și scoate angajații din țară.

Avem o bază complet nouă de clienți, companii și oameni care nu au zburat niciodată în  regim privat”, a precizat Simonov. „Sunt mulți care au mai avut niște bani în plus și caută să scape.

 

 

 

 

Sursa: romaniatv.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: