20
Sâm, Apr

sursă foto: playtech.ro

Eveniment

Lidl ar putea reduce, seara, programul magazinelor din România.

Lidl, parte a grupul german Schwartz și cel mai mare lanț de magazine din România după cifra de afaceri, ar intenționa să reducă programul de funcționare al magazinelor din România, pentru a-și reduce costurile cu energia și, indirect, a contribui la planul la nivel european de a reduce consumul de energie electrică din perioada de vârf de consum.

Potrivit informațiilor, programul magazinelor Lidl, care funcționează acum  până la ora 22.00, ar urma să fie redus cu o oră sau două, respectiv până la ora 20.00 sau 21.00. O discuție finală nu a fost luată.

Solicitați să comenteze informația, oficialii companiei nu au confirmat-o, dar nici nu au infirmat-o. “Îți mulțumim pentru întrebări. De data aceasta, din păcate, nu putem da curs solicitării voastre”, au transmis cei de Lidl.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din piața de retail, despre problema costurilor cu energia și eventuale soluții s-a discutat și la nivelul asociațiilor din industrie, fiind ridicată în întâlnirile din cadrul Asociației Marilor Retaileri (AMRCR). Ideea de reducere a programului de funcționare nu ar fi momentan împărtășită de toate marile lanțuri de retail și nu a fost luată o decizie la nivelul Asociației.

Operatorii lanțurilor de magazine se află într-o situație delicată în urma adoptării OUG 119/2022, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie. Până atunci, în baza OUG 27, ei beneficiau, ca mare parte dintre consumatorii non-casnici, de plafonarea prețului la energie, plătind 1 leu/kWh, indiferent de furnizor sau de prețul de contract. După 1 septembrie, lanțurile de magazine plătesc prețul pieței, chiar dacă au existat interpretări că și ele ar trebui să beneficieze de plafonarea parțială (pentru 85% din consum) la 1 leu/kWh, pentru că noua ordonanță mai permite acest preț plafonat pentru companiile din industria alimentară.

După apariția noii ordonanțe, AMRCR a susținut că vrea să primească energie la preț plafonat și în continuare. ”Comercializarea produselor alimentare nu poate fi exclusă, nici direct prin reglementare, nici indirect prin interpretare, din sintagma ‘industria alimentară’- care nu are o definiţie clară în legislaţia naţională – deoarece asigură funcţionarea permanentă şi optimă a lanţului de aprovizionare către populaţie”, a arătat Asociația.

O decizie în acest sens, dacă va fi luată, ar putea fi decisă de parlamentari în dezbaterile pe legea care va aproba OUG 119.

Până atunci, în cazul Lidl, situația este și mai complicată de faptul că, potrivit surselor, Lidl este alimentat în regim de ultimă instanță, din vară, fiind client al Electrica Furnizare. Mai complicată pentru că, în teorie, prețul pentru furnizarea de ultimă instanță este cel mai mare din piață. În plus, Lidl nu știe de fapt cât va plăti pentru consumul acestei luni, pentru că prețul de ultimă instanță nu este calculat încă – este costul mediu de achiziție a energiei din piață la care se adaugă marja reglementată de 8 bani/kWh a furnizorului de ultimă instanță, plus tarife de rețea și taxe.

 

 

Sursa: economica.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: