22
Vin, Sep

sursă foto: mediaflux.ro

Eveniment

România nu are în aceste moment un plan funcțional, la zi, care să poată fi pus în aplicare în cazul unui dezastru nuclear.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a elaborat un astfel de plan, dar acesta nu a fost încă aprobat în Comitetul pentru Situații de Urgență.

Cantemir Ciurea-Ercău, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România, a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistei România TV Andreea Creţulescu, în care a declarat, printre altele, că instituţia pe care o conduce a elaborat un plan pentru situaţia unui dezastru nuclear, dar acesta nu este încă în vigoare, la şapte luni de la începutul războiului din Ucraina, nefiind adoptat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

Cantemir Ciurea-Ercău, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN): Acest plan nu e pe hârtie, este in circuitul de avizare, trimis forurilor superioare, sunt aprobate de Comitetul pentru Situații de Urgență și e în evaluare.

A.C.: Planul arată bine pe hârtie, există și finanțare a norvegienilor, dar implementarea lui înseamnă personal, bugete, legături instituționale, s-a format măcar una dintre aceste componente?

C.C.E.: Noi in acest plan am dezvoltat mecanismele și măsurile care trebuie implementate, în acest moment nu va pot vorbi de bugete, ține de fiecare instituție, planul va fi implementat de fiecare instituție, e scris in plan clar ce responsabilități au si cum sa-si dezvolte resursele.

A.C.: Coordonatorul final cine e, premierul Nicolae Ciuca?

C.C.E.: Coordonatorul final, cel care ia deciziile, când vorbim de premier, vorbim de președintele Comitetului Național pentru Situații de Urgență, acolo se iau deciziile pentru măsurile de protecție.

A.C.: Știe premierul ca are un plan nefuncțional? Ne-ați răspuns la viitor, ce urmează să facă instituțiile. Ați făcut ceva clar și documentat, dar nu avem feedback că au aplicat. Premierul știe că nu are niciun plan în caz de accident nuclear?

C.C.E.: Nu putem vorbi de un plan în momentul de față. Este plan din 2009, care a fost implementat de-a lungul timpului, după Fukushima o serie de tendințe la nivel mondial ne-au dus la îmbunătățirea planului, noi am făcut îmbunătățiri la planul existent, implicate sunt toate instituțiile, nu putem spune că nu avem plan.

A.C.: Planul îmbunătățit nu e operațional. Știe premierul?

C.C.E.: Este in aprobare la Comitetul pentru Situații de Urgenta, cu siguranță a fost informat că probabil la următoarea ședință a CNSU trebuie sa intre pe ordinea de zi.

A.C.: Arafat a blocat planul?

C.C.E.: Nu, spuneam că MAI și structurile sale au participat la acest proces.

A.C.: De ce nu au aprobat până acum? Nu s-a considerat urgență, când rușii de trei luni la Zaporojie fac ce fac?

C.C.E.: Arafat nu e în poziția sa aprobe, este aprobat de Comitetul pentru Situații de Urgență. Să avem distincție, este comandant al acțiunii si responsabil dacă va fi situația, va trebuie sa coordoneze activitatea de implementare.

A.C.: Acum spuneți că în ședințele Comitetului se aprobă acest plan îmbunătățit.

C.C.E.: Corect.

A.C.: De ce nu a fost aprobat, de ce nu l-a văzut ca prioritate?

C.C.E.: Este prioritate, a trecut toate etapele la nivel de expertiza si a ajuns la forul decizional. Nu s-a stabilit data la care va fi aprobat.

 

 

Sursa: romaniatv.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: