29
Vin, Mar

Eveniment

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, au primit la sediul Instituției Prefectului, vizita E.S. dl Maciej Lang, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Polone în România.

E.S. dl ambasador a fost însoțit de șeful Secției Consulare, consul Jarosław Szkirpan, și de consulul onorific al Republicii Polone la Brașov, dl. Janusz Wiesław Szaliński.

Principala temă abordată în cursul discuțiilor a fost situația generată de invazia rusă în Ucraina și provocările comune cărora trebuie să le facă față România și Polonia în acest context.

Știm că Rusia se va opri acolo unde va fi oprită. Războiul din Ucraina este un test atât pentru România și Polonia, cât și pentru Europa și Statele Unite ale Americii. Cred că există o discrepanță în leadership-ul rus. Pe de o parte, pentru Vladimir Putin este important cum va rămâne în istorie. În schimb, pentru comandanții militari și pentru celelalte persoane din apropierea liderului de la Kremlin este importantă ziua de mâine, situația lor și a familiilor lor, averile lor, felul în care sunt afectați personal de sancțiunile care îi vizează. Generalii ruși știu că au pierdut acest război, în primul rând în sensul în care Rusia și-a pierdut în Ucraina reputația de mare putere militară. Apoi, reputația lui Putin are foarte mult de suferit, iar asta s-a văzut în mai multe ocazii, cel mai recent la summitul de la Samarkand. Până acum, toată lumea îl aștepta pe Putin. Acum, toți liderii cu care s-a întâlnit l-au lăsat să aștepte”, a spus E.S. dl. ambasador Maciej Lang.

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a evidențiat faptul că România și Polonia se află în prima linie a țărilor care au oferit și oferă sprijin umanitar Ucrainei, având de gestionat situația refugiaților ucraineni – cea mai mare criză de acest fel în Europa de la Al Doilea Război Mondial. „În județul Brașov, numărul refugiaților din Ucraina este mai mare decât ne așteptam pentru un județ situat în centrul țării. Acestor oameni trebuie să le asigurăm în primul rând cazare, hrană, asistență medicală. Unii dintre cei care au ales Brașovul ca loc de refugiu din calea războiului cunoșteau zona, venind anterior aici ca turiști, alții au aflat pe diverse căi că aici li se oferă condiții bune. Gestionarea acestei situații este o provocare, dar acești oameni trebuie ajutați, pentru că trăiesc o perioadă extrem de grea și sunt și ei victime ale conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva țării lor”, a afirmat prefectul Mihai Cătălin Văsii.   

Un alt subiect al discuțiilor a fost reprezentat de posibilitățile de cooperare, în special economică, între județul Brașov și Polonia. „Știu că zona dumneavoastră are un mare potențial în acest sens. Există circa 1.300 de companii cu capital polonez în România, însă, din păcate, prea puține sunt în Brașov, deși Transilvania este zona predilectă a investițiilor poloneze în țara dumneavoastră. Există un avantaj în schimbarea acestei stări de fapt, anume prezența unui Consulat onorific al Poloniei la Brașov. Vom vizita astăzi Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, existând interes pentru o colaborare cu compania aeriană LOT. De asemenea, cunoaștem faptul că în județul Brașov se fabrică produse alimentare de o foarte bună calitate – de exemplu produse lactate – care merită să fie cunoscute și comercializate în Polonia”, a subliniat E.S. dl. ambasador Maciej Lang.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, a prezentat, pe scurt, stadiul lucrărilor la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav: „Din punct de vedere al infrastructurii aeroportuare am încheiat sau suntem în fază finală de execuţie cu toate lucrările de construcţii şi instalaţii. În privinţa asigurării echipamentelor de navigaţie aeriană, am recepţionat o parte din aparatura care urmează să fie instalată pe amplasamentul aeroportului, iar în luna octombrie ne vor fi livrate ultimele echipamente. În decembrie am programat zborul cu avionul de calibrare, pentru validarea procedurilor de zbor instrumentale. La începutul anului viitor se va efectua instruirea controlorilor de trafic, iar în iunie 2023 sperăm ca primul avion să aterizeze pe acest aeroport. Ne-am bucura ca LOT Polish Airlines să se numere printre operatorii aerieni care să aibă Braşovul ca destinaţie, mai ales că municipiul şi judeţul Braşov au un potenţial foarte mare din punct de vedere economic, social, cultural şi educaţional”.

E.S. ambasadorul Republicii Polone a adus în discuție și necesitatea colaborării între autoritățile române și cele poloneze, atât la nivel central, cât și local, pentru elaborarea unei Strategii a Munților Carpați, care să stabilească un cadru coerent de dezvoltare și promovare a acestui areal, mai ales că România şi Polonia se numără printre statele membre ale Convenţiei Carpatice, alături de Ucraina, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Muntenegru.

După discuţiile de la Instituția Prefectului, delegaţia poloneză a făcut o vizită la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG), unde Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome AIBG, a furnizat detaliile tehnico-economice ale celui mai important obiectiv investiţional al judeţului Braşov.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: