20
Sâm, Apr

sursa foto: bittv.info

Eveniment

54,8 de milioane de euro vor fi investite până la finele anului 2023 în infrastructura de apă și canalizare a județului Brașov.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban - în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din județul Brașov, a semnat miercuri, 27 iulie, contractul de finanţare pentru implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru în perioada 2014-2020” Etapa I, finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM).

Din partea Companiei Apa Braşov SA, ca beneficiară a proiectului, contractul a fost semnat de directorul general Dorin Fătu, iar din partea Autorităţii de Management pentru POIM au semnat oficialii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 271.414.217,78 lei (adică aproximativ 54,8 de milioane de euro).

94% din contribuția financiară este asigurată din fondurile Uniunii Europene şi 6% reprezintă fondurile proprii ale SC Compania Apa Brașov SA, ca operator regional în domeniul alimentării cu apă şi canalizării la nivelul judeţului Braşov.

De menţionat este faptul că acest contract reprezintă doar prima etapă din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru” a cărui valoare totală depăşeşte 250 de milioane de euro.

Astfel, prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare vor fi implementate cele 54,8 milioane de euro până la finele anului 2023, iar pentru perioada 2023 – 2026, în cadrul viitorului Program Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) urmează să fie contractată şi implementată diferenţa de aproximativ 200 milioane euro.

Compania Apa va asigura o cofinanțare de aproximativ 1 milion de euro, la care se vor adăuga cheltuielile pentru urmărirea implementării proiectului.

Consiliul Judeţean Braşov va contribui cu cofinanțarea tuturor lucrărilor aferente sistemelor regionale de apă și canalizare care sunt deținute în proprietatea sa, dar și a celor din restul localităților incluse în proiect, cu excepţia municipiului Braşov, astfel că va asigura suma de 2,4 milioane de euro pentru ambele etape ale proiectului.

În ceea ce priveşte contractul încheiat ieri, la selectarea lucrărilor, consultanții angajați au inventariat necesarul de investitii și împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le-au selectat pe cele care respectă criteriile de eligibilitate, rezultând investiţii în următoarele localități: municipiile Brașov şi Săcele şi comunele Prejmer, Hărman şi Feldioara.

Pentru infrastructura de apă potabilă, în Etapa I a proiectului se vor realiza extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de aproape 12 km, în timp ce pentru infrastructura de canalizare, în Etapa I a proiectului sunt cuprinse extinderea și reabilitarea rețelei pe o lungime de circa 12 km.

Toate bunurile (rețele, stații, instalații) rezultate ca urmare a programelor de investiții rămân în proprietatea publică a localităților respective, indiferent dacă acestea au participat sau nu la finanțarea lor și nu intră în activul Companiei Apa Brașov.

În perspectivă, cu finanţarea care urmează a fi asigurată prin intermediul PODD urmează alte lucrări de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare în localităţile Brașov, Săcele Codlea, Rupea, Ghimbav, Prejmer, Hărman, Feldioara, Hoghiz, Hălchiu, Sânpetru, Bod și Homorod.

Per total, investiţiile prevăzute în cele două etape ale „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru în perioada 2014-2020” vizează:

- extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei, pe o lungime de aproape 300 km;

- aducțiuni de apă potabilă, pe o lungime de cca. 75 de km;

- 1 decantor lamelar pentru Uzina de Apă Târlung (pentru atenuarea turbidității apei);

- construirea a 2 rezervoare noi;

- reabilitarea a 7 rezervoare de apă potabilă;

- reabilitarea a 7 stații de pompare a apei potabile;

- 1 reabilitare de captare a izvoarelor de la Saroș (zona Rupea);

- instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional;

- extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare, pe o lungime de cca. 200 km;

- conducte de refulare, pe o lungime de cca. 40 km;

- construirea a 63 de stații de pompare a apei uzate;

- realizarea unei instalații de uscare termică a nămolului;

- instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional.

Toate aceste investiții vor contribui atât la dezvoltarea infrastructurii localităților menționate, la atingerea gradului de conformare la cerințele Directivelor europene în domeniu, cât și la îmbunătățirea calităţii vieții locuitorilor din județul Brașov prin accesul la servicii de apă și canalizare conforme standardelor europene.

Prin intermediul acestui contract de finanţare continuăm marile proiecte de investiţii în extinderea şi modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Braşov. Locuitorii din aria teritorială deservită de Compania Apa beneficiază deja de servicii de cea mai bună calitate, în urma unor investiţii care au condus la îmbunătăţirea standardelor în materie de apă potabilă şi tratare a apelor uzate. În ultimii ani, operatorul regional a implementat proiecte cu fonduri europene în valoare de peste 150 de milioane de euro, începute prin intermeniul Programului Operaţional Sectorial de Mediu şi continuate prin POIM. Pentru toate investiţiile, administraţia judeţeană a asigurat cofinanţarea necesară şi a susţinut autorităţile publice locale în demersurile lor de a asigura populaţiei apă curentă şi canalizare inclusiv prin intermediul investiţiilor finanţate în cadrul programelor guvernamentale. Ne propunem ca în perioada următoare toate gospodăriile din judeţul Braşov să aibă apă curentă şi canalizare”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: