29
Vin, Mar

sursă foto: Muzeul Județean de Istorie Brașov

Eveniment

Muzeul Județean de Istorie Brașov invită publicul la Casa Sfatului din Brașov, în perioada 30 iunie – 31 iulie 2022, la expoziția SILVAN, istoric în imagini al epocii sale.

Această expoziție a fost inițiată și găzduită în anul 2021 de Muzeul Național Cotroceni, cu ocazia actului de donație pe care dr. Adrian-Silvan Ionescu, fiul celebrului portretist Silvan Ionescu, l-a făcut muzeului.

Silvan Ionescu (1909-1999) a fost un remarcabil cronicar în imagini al vieții cultural-artistice românești și internaționale de-a lungul a șapte decenii. Din anul 1927, acesta a fost o prezență constantă în paginile celor mai importante publicații culturale ale secolului XX: Universul literar, Cuvântul, Viața, Bis, Vremea, Cortina, Gazeta Literară – devenită ulterior România literară – Contemporanul, Luceafărul, Neuer Weg, Teatrul, Secolul XX, Tribuna, Manuscriptum etc.

Lucra rapid, cu linii largi, continue. Avea maximă siguranță în așternerea conturului. Părea că linia nu se năștea din vârful condeiului ce atingea hârtia ci luase formă din minte, după multă gândire. Își cunoștea atât de bine modelele preferate încât lucra din imaginație, stilizând într-una, renunțând la anumite tușe inutile și reducând portretul la esență.

Silvan era atât de stăpânit de duhul creației, de imboldul de a desena, încât suportul nu-l interesa. Putea așterne schița pe orice suprafață îi era la îndemână: pe un șervețel de la restaurant, pe o invitație de expoziție sau de spectacol, pe spatele programelor de teatru sau de concert, pe marginea albă a paginii de ziar sau revistă, chiar și pe un bilet de tramvai! Cred că dacă
s-ar fi aflat într-o zonă naturală, izolată, în pădure, pe câmp sau pe munte și nu ar fi avut un petic de hârtie, ar fi desenat pe o frunză de brusture sau de stejar
”, precizează dr. Adrian-Silvan Ionescu.

În expoziție sunt prezentate peste 140 de lucrări, însumând tot atâtea figuri memorabile: Picasso, Constantin Brâncuși, Geta Brătescu, Corneliu Baba, Ion Jalea, M.H. Maxy, Ion Frunzetti, Käthe Kolwitz, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, George Bacovia, Ion Minulescu, Octavian Goga, Marin Sorescu, George Enescu, Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin, George Georgescu, Herbert von Karajan, David Oistrach, Amza Pellea, Florin Piersic și mulți alții.

Vernisajul expoziției SILVAN, istoric în imagini al epocii sale va avea loc la Casa Sfatului, joi, 30 iunie 2022, de la ora 13:00, în prezența domnului Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu” București.  

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: