29
Vin, Mar

Eveniment

Președintele României, Klaus Iohannis, anunță că țara noastră intră într-o nouă etapă a în programul de reactoare modulare.

Klaus Iohannis, reacție de ultimă oră după anunțul lui Joe Biden privind reactoarele modulare. „Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis, pe Twitter.

Klaus Iohannis nu a fost singurul care a reacţionat după anunţul lui Biden. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: "Vestea excelentă a președintelui SUA, Joe Biden, confirmă succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvoltării programului nuclear civil național, pas esențial pentru atingerea țintelor de decarbonizare și asigurarea independenței energetice a României. Anunțul președintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice".

Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici  (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național.

Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.

Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.

Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară. Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională.

Încurajez industria nucleară românească și experții români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță  nucleară. Producerea energiei nepoluante, ieftine și stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum și în  România.

Guvernul va continua să susțină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz, care, alături de cele implementate de mediul privat vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional.

Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investițiile în energie regenerabilă, cu finanțări disponibile din Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare, înseamnă stabilitate energetică pentru cetățenii români și mediul economic național”.

Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala din Cernavodă, împreună cu NuScale şi E-Infra, au semnat recent un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Semnarea a avut loc în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA, potrivit romaniatv.net.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: