28
Joi, Mar

sursă foto: national.ro

Eveniment

Consiliul European a decis, joi seara, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

"Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor", a scris pe Facebook Maia Sandu, imediat după anunțul oficialilor europeni. Președintele Iohannis a catalogat decizia drept una "istorică", la fel ca și liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Liderii celor 27 au făcut, la summitul de la Bruxelles, primul pas spre aderarea celor două ţări, un proces care poate fi reversibil dacă acestea nu se vor conforma reformelor cerute de CE în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legii care limitează puterea oligarhilor.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European, transmite mediafax.

"Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE", a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Decizia luată "va angaja viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră", a subliniat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelenski a spus că este "un moment unic și istoric" în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

 

 

 

Sursa: observatornews.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: