Pe 24 iunie 2022, creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea se mai numeşte în termeni populari şi Sânzienele sau Drăgaica.
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătoreşte în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, aşa că este zi de post cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.
Nașterea Sfântului Ioan a fost ea însăși o minune.
Părinții Sfântului Ioan, preotul și proorocul Zaharia și Elisabeta, ajunseseră la bătrâneţe, dar nu aveau copii. Ceea ce era foarte ruşinos pentru poporul evreu la acea vreme. Nașterea Sfântului Ioan a fost anunţată de Îngerul Gavriil, care i-a spus Elisabetei că va naşte un fiu şi îi va pune numele Ioan.
Zaharia însă nu a crezut aceste vorbe, invocând faptul că și el și nevasta sa erau bătrâni. Drept pedeapsă pentru necredința lui, Zaharia a rămas mut până când s-a săvârșit ceremonia tăierii-împrejur, cu punerea numelui pruncului.
În ziua a opta, când avea loc ceremonia tăierii împrejur, participanții vroiau să îi pună numele de Zaharia, după numele tatălui său. Elisabeta se opune, spunând că numele noului născut avea să fie Ioan.
Cei de față au insistat, spunându-i Elisabetei că nimeni dintre rudele ei nu purta acest nume și l-au întreabă și pe Zaharia care era numele pe care dorea să îl dea pruncului. Acesta a scris pe o tăbliță același nume, Ioan, pentru că acesta era numele pe care i-l spusese mai înainte îngerul Gavriil.
Toți s-au minunat, pentru că cei doi soți nu se înțeleseseră de mai înainte unul cu altul asupra numelui pruncului.
Din acel moment Zaharia și-a recăpătat vocea și la rândul său a început să profețească despre fiul său ca înaintemergător al lui Mesia, potrivit orthodoxwiki.org.
Sânzienele 2022. Tradiţii şi superstiţii
În tradiţia populară se spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.
În unele regiuni ale țării, mai ales în zonele rurale, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe din flori de sânziene. Aceste coronițe le aruncă mai apoi peste casă. Dacă rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul, relatează traditii-superstitii.ro.
Tradiţia spune că dacă plouă în ziua de Sânziene, va fi un an îmbelşugat, se va face porumbul şi via.
De asemenea, dacă, cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă, cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.
Mai mult, dacă Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopăit se zice că toamna nu va avea o recoltă prosperă.
Sursa: wowbiz.ro
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: