16
Mar, Apr

sursă foto: observatorulph.ro

Eveniment

Un val puternic de caniculă a cuprins vestul Europei.

Franța se confruntă cu cel mai timpuriu val de temperaturi ridicate din istorie. Seceta din nordul Italiei forțează oamenii să raționalizeze apa, iar în Spania au fost înregistrate temperaturi record. Meteorologii avertizează că valul de căldură va veni și în România.

Au fost temperaturi până la 43 de grade în Spania. Se îndreaptă către partea centrală sudică a Europei, este o formațiune care este responsabilă de transportul acestui aer cald. Nu numai ciclonii au început să fie numiți, dar și anticiclonii care sunt reponsabili de vremea severă.

Se așteaptă înregistrarea unor temperaturi de peste 43 de grade la umbră. În România se vor resimți mâine în unele zone, unde este posibil să resimțim 34 gr la umbră. Scenariul pentru țara noastră nu este unul similar cu ceea ce s-a întâmplă în celelalte țări europene. După ce vom înregistra aceste temperaturi, în noaptea de luni spre marți va pătrunde o masă de aer rece în regiunile vestice valorile nu vor mai depăși 30-32 gr la umbră, însă este posibil să se înregistreze temperaturi caniculare în regiunile sudice, dar și intensificări ale vântului care vor duce la un disconfort termic nu chiar atât de ridicat precum ne-am așteptat”, a spus Gabriela Băncilă - director meteorologie operațională ANM, la Realitatea PLUS.

În Spania, satelitul Sentinel-3 a măsurat temperaturi de peste 53 de grade în unele zone. Valul de căldură nu s-a oprit acolo și s-a îndreptat spre Franța. Țara se confruntă cu cea mai timpurie caniculă de când sunt realizate măsurătorile meteorologice.

Meteorologii au plasat 13 departamente din sud-vestul Franței în alertă de caniculă și alte 19 în categoria de risc major. În unele regiuni, temperaturile au depășit 40 de grade Celsius.

În Italia, regiunea Lombardia se confruntă cu o secetă cumplită. Oamenii raționalizează apa în 125 de localități, ca să facă față situației. Autoritățile au interzis spălarea mașinilor, umplerea piscinelor și udarea grădinilor. Măsurile vor fi în vigoare până la sfârșitul lui august, iar cei care le încalcă pot plăti o amendă de până la 500 de euro.

Britanicii se confruntă și ei cu temperaturi neobișnuite, în unele zone, mercurul în termometre sărind de 32 de grade Celsius. Valul de căldură a provocat probleme și în Belgia, unde mai multe regiuni se află sub cod portocaliu de caniculă.

 

 

 

Sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: