20
Sâm, Apr

Eveniment

507 euro pe secundă pierde România din evaziune fiscală.

Iar în timp ce statul abia poate aduna actualele taxe și impozite, coaliția discută despre un nou sistem de impozitare pentru a atrage mai mulți bani la buget.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziune fiscală. Sume pierdute de ordinul zecilor de miliarde de euro ar fi putut fi investite, de exemplu, în autostrăzi, școli și spitale. Peste 16 miliarde de euro se pierd anual din fentarea codului fiscal - este estimarea făcută de președintele ANAF. Adică peste 500 de euro sau peste 2.500 de lei - sume pierdute pe secundă. Bani care ar fi trebuit să ajungă la bugetul țării. Cu 16 miliarde de euro s-ar fi putut construi anual în România peste 2.300 de kilometri de autostradă, 3.000 de școli și 27 de spitale regionale.

Mai mult decât atât, tot din acești bani am fi avut deja o magistrală de metrou către aeroport. Și mult așteptata autostradă de la București până la Brașov ar fi fost și ea gata. Tot în această sumă țara noastră ar fi avut deja spitale regionale în Iași, Craiova și Cluj. Peste 100 de creșe și 200 de școli noi, cu 8 clase fiecare, s-ar fi putut construi, de exemplu, în zonele mai puțin dezvoltate ale țării.

Conform Comisiei Europene suntem pe locul întâi la acest capitol: finanțele statului sunt diminuate cu aproape 35% din neîncasarea de TVA.

Doar într-un an, din 2018 până în 2019 deficitul de încasare a crescut cu 6 miliarde de lei. Adică și mai mulți bani pierduți.

La nivelul blocului comunitar, Uniunea Europeană pierde în total peste 134 de miliarde de euro anual, adică, în jur de 4.000 de euro pe secundă.

Topul țărilor cu cea mai mare evaziune fiscală este condus de țara noastră, urmată apoi de Grecia și Malta. Deși problema evaziunii fiscale este menționată și în strategia națională de apărare a României pentru perioada 2020-2024, la capitolul modalități de asigurare a securității, statul român a făcut pași prea mici pentru a reduce pierderile uriașe de la buget.

 

 

sursa: digi24.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: