19
Mar, Mar

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Conflictul de plăți pentru energie cu Occidentul escaladează.

Gigantul rusesc Gazprom a avertizat că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Finlanda sâmbătă la ora 04:00 GMT. Finlanda a confirmat ulterior că toate livrările s-au oprit, dar a spus că nu vor fi perturbări pentru clienți. 

Helsinki a refuzat să-și plătească proviziile în ruble. Însă limitarea se datorează, de asemenea, anunțului că Finlanda va solicita aderarea la NATO.  

În ciuda invadării Ucrainei pe 24 februarie, Rusia continuă să furnizeze gaze multor țări europene.  După ce puterile occidentale au sancționat Rusia din cauza războiului, Rusia a spus că țările „neprietenoase” trebuie să plătească pentru gaz folosind moneda rusă, o mișcare pe care UE o consideră șantaj.  

Dependența de energia rusă este un factor care contribuie la criza costului vieții cu care se confruntă mulți consumatori. Finlanda importă cea mai mare parte a gazului său din Rusia, dar gazul reprezintă mai puțin de o zecime din consumul de energie al țării.

Sâmbătă, compania de stat finlandeză Gasgrid Finland a declarat într-un comunicat că livrările de gaz prin punctul de intrare Imatra au fost oprite pe 21 mai.  

Cantitatea de gaz necesară pieței finlandeze de gaz este importată în sistemul finlandez de gaze prin punctul de intrare Balticconnector, în conformitate cu nominalizările făcute de părțile de pe piață. Gasgrid Finland a direcționat importurile de gaze în Balticconnector, iar sistemul de gaze este în prezent în echilibru", potrivit companiei.  

Anterior, firma energetică de stat finlandeză Gasum a descris mișcarea Rusiei drept „foarte regretabilă”. „Cu toate acestea, ne-am pregătit cu atenție pentru această situație și, cu condiția să nu existe întreruperi în rețeaua de transport al gazului, vom putea să furnizăm gaz tuturor clienților noștri în următoarele luni”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen, într-un comunicat. 

Întrebat despre această problemă, un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că „este evident că nimeni nu va livra nimic gratuit”. Duminica trecută, Rusia a tăiat și furnizarea de energie electrică a Finlandei. A amenințat cu represalii în cazul în care Finlanda solicita aderarea la NATO.  

Într-o evoluție separată, compania petrolieră de stat rusă Rosneft a declarat vineri că fostul cancelar german Gerhard Schröder i-a informat că nu va mai face parte din consiliul lor de administrație.

Schröder s-a confruntat cu indignarea publică din ce în ce mai mare din cauza rolului profitabil. El a refuzat să-l critice pe președintele rus Vladimir Putin, pe care îl consideră un prieten personal, pentru decizia sa de a invada Ucraina.  

 

 

sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: