28
Joi, Mar

sursă foto: hotnews.ro

Eveniment

Evacuarea a sute de luptători ucraineni, mulți dintre ei răniți, în orașele controlate de ruși, a marcat probabil sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii desfășurate până acum în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina și reprezintă în același timp o înfrângere semnificativă pentru autoritățile de la Kiev.

Mariupol este acum un oraș în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni.             

Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat transmis luni dimineață de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în comunicat.

Sute de oameni au fost evacuați luni din combinat, ultima redută din orașul care devenise un simbol al rezistenței ucrainene, sub bombardamentele rusești. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a vorbit într-un mesaj video despre operațiunea de evacuare, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal.

53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a spus ea. Novoazovsk este controlat de ruși și se află la aproximativ 32 km la est de Mariupol. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar”, a mai spus Malyar. O „procedură de schimb” va face ca cei evacuați să fie aduși acasă, a precizat oficialul ucrainean. De asemenea, Olenivka este o altă zonă controlată de separatiști susținuți de armata rusă.

Hanna Maliar precizează că urmează să aibă loc apoi „un schimb” de prizonieri. „O procedură de schimb va avea loc pentru a-i aduce acasă”, a spus ea. Potrivit Reuters, se credea că aproximativ 600 de militari se aflau în interiorul fabricii de oțel. Armata ucraineană a declarat că se depun eforturi pentru evacuarea celor care se află încă în interior.

La scurt timp după declarația Hannei Maliar, și preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre situația de la Azovstal, în mesajul său către națiune difuzat în fiecare seară. „Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri”, a declarat președintele ucrainean „Între ei sunt răniți grav. Ei primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a mai spus Zelenski.

Reuters notează că cinci autobuze care transportau soldații ucraineni din Azovstal au sosit luni seara la Novoazovsk. Într-un vehicul, marcat cu Z, ca multe vehicule militare rusești din Ucraina, bărbați au putut fi observați stând pe tărgi pe trei niveluri.

 

De ce este atât de important Mariupol pentru ambele părți?

De la începutul invaziei, de pe 24 februarie, rușii și-au concentrat mare parte din forțe și atacuri asupra orașului Mariupol pentru a încerca să creeze un coridor terestru între Crimeea și estul Ucrainei și să paralizeze astfel economia ucraineană prin blocarea exporturilor prin portul asediat de la Marea Azov.

Ceea ce odinioară era un oraș-port și un centru comercial de aproape jumătate de milion de oameni este acum în ruine, notează Sky News.

Estimările ucrainene și occidentale spun că peste 20.000 de civili au murit în Mariupol, mulți alții au fost răniți și mii au fost forțați să părăsească orașul.

Capturarea Mariupolui le permite rușilor să-și alăture trupele staționate în prezent în sudul Ucrainei. Cucerirea acestui oraș, cunoscut cândva drept  „poarta maritimă a Donbasului”, înseamnă, de asemenea, că rușii controlează 80% din coasta Mării Negre, ceea ce este vital pentru comerțul ucrainean și internațional.

Ultimate evoluții de pe frontul din Mariupol, prezentate de ISW în raportul din 17 mari. Sursa: Institute for The Study of War

Experții militari consideră că Mariupol este ultima zonă de care rușii au nevoie pentru a asigura un coridor terestru din Rusia până în Crimeea.

Capturarea Mariupolului înseamnă pentru ruși și „salvarea” fostului teritoriu rusesc. Însuși Vladimir Putin vede întreaga zonă din jurul Mării Negre, inclusiv Mariupol, ca parte istorică a Rusiei.

Imperiul Rus a revendicat-o ca Novorossiya (Noua Rusie) în secolul al XVIII-lea, după ce a luptat cu otomanii de acolo. De altfel, mai mulți oameni din sudul și estul Ucrainei vorbesc și se consideră etnici ruși, de aceea crede Moscova că poate să controleze pe termen lung acel teritoriu.

Putin vrea să recreeze în zonă o „sferă de influență” în stil sovietic. Dar natura brutală a războiului, suplimentată de rezistența ucraineană, a făcut acest lucru mult mai dificil.

Unii dintre analiștii occidentali ai războiului din Ucraina cred că modul în care rușii au desfășurat ceea ce ei consideră în continuare „o operațiune militară specială” a dus la situația în care chiar și zonele anterior pro-ruse au devenit destul de anti-ruse.

 

 

Sursa: digi24.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: