29
Vin, Mar

sursa foto: bunaziuafagaras.info

Eveniment

     Vizită de informare a reprezentanților Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere la Centrul de Plasament din orașul Victoria. Echipa A.S.U.M. Brașov a VRUT să afle modul în care sunt respectate drepturile omului în instituția de protecție socială. Pe perioada derulării vizitei,

reprezentanții A.S.U.M. au comunicat atât cu educatorii, personalul responsabil cu prepararea hranei și cel de întreținere și curățenie, cât și cu copiii instituționalizați.

          Reprezentanți ASUM  au vizitat camerele, bucătăriile, grupurile sanitare, camerele destinate petrecerii timpului liber, dar și magazia de alimente. Iată constatările echipei care a efectuat vizita, notate într-un raport de specialitate.

  1. ,,Camerele de cazare sunt generoase, cu privire la suprafața alocată fiecărui copil, acestea beneficiază de lumină naturală , sunt iluminate electric, sunt mobilate și încălzite. În majoritatea camerelor mobilierul este intr-o stare de degradare avansată, ușile de acces în anumite camere sunt sparte, deteriorate, fără broască sau clanță. Pereți camerelor și holurilor comune sunt murdari, cu urme de igrasie în anumite locuri. În camere era mizerie și un miros greu de suportat, chiar în condițiile în care geamurile erau deschise pentru aerisire. În anumite camere erau corpuri de iluminat  fără becuri, lămpile de veghe erau smulse din pereți, iar la o fereastră termopan geamule era spart. În camerele de  la etajul 4 era foarte frig, chiar și copii s-au plâns de acest fapt reprezentanților ASUM.
  2. Bucătăriile aferente sunt dotate cu frigider , televizor, masă, scaune,  cuptor cu microunde. În unele dintre aceste bucătării mobilierul este degradat.
  3. Grupurile sanitare aferente fiecărui etaj sunt dotate cu mașină de spălat rufe, chiuvetă, WC, și spațiu destinat îmbăierii. Dușurile nu erau funcționale în totalitate, perdelele erau rupte ori inexistente. Bateriile de duș aveau doar furtun, unele chiar rupte și fără pară. Cădițele de duș sunt amplasate la aproximativ 40 cm deasupra pardoselii, existând pericol de accidentare, în special pentru copiii mici. Bateriile de lavoar nu erau funcționale în totalitate, unele dintre acestea nu erau fixate de corpul chiuvetei.Gupurile sanitare nu  sunt încălzite suficient, temperatura resimțită era improprie pentru efectuarea unui duș, în plus de asta, copiii parcurg distanța de la baie la camera print-un hol la fel de rece.
  4. Depozitul de alimente era curat, alimentele erau depozitate ordonat pe rafturi, în frigidere/lăzi frigorifice, pe categorii de produse. 
  5. Spațiul destinat preparării hranei era curat, hrana este pregătită conform unui rețetar aprobat. Copiii sunt consultați cu privire la felurile de mâncare pe care vor să le consume, existând din acest punct de vedere diversitate. Hrana este consistentă, iar  copiii sunt mulțumiți de calitatea acesteia.
  6. Copiii au reclamat reprezentanților ASUM, că nu au primit pe luna Decembrie și Ianuarie banii de buzunar, respectiv cei 28 lei/lună.
  7. Am întâlnit și personal dedicat, cu aplecare către educarea copiilor din Centru, în condiţiile unor lipsuri materiale evidente.
  8. Imaginea de ansamblu a centrului este una austeră, neindicată dezvoltării armonioase a copilului’’.

 

Reprezentanții ASUM susțin că, în timpul vizitei, nu au primit lămuriri complete cu privire la persoanele și modul în care acestea administrează sumele de bani destinate copiiilor, sume reprezentând alocația de stat. Singura explicație primită a fost că, sumele de bani sunt depuse într-un cont deschis la o bancă, fără a se menționa însă, pe numele cui, cine îl administrază și în baza cărei legi.

     Raportul încheiat de reprezentanții ASUM Brașov în urma vizitei în Victoria a fost trimis conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Brașov, de unde se așteaptă lămuriri.

     Contactat telefonic pentru un punct de vedere în urma vizitei reprezentanților ASUM Brașov, șeful Centrului de Plasament din orașul Victoria, Szekeres Janos Sandor, a declarat, pentru BrașovTV.com, că nu a văzut raportul reprezentanților A.S.U.M. pe care însă, oricum, nu l-ar fi comentat.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: